settings icon
share icon
Pitanje

Što je Trinitarijanizam? Je li Trinitarijanizam u skladu s učenjem Biblije?

Odgovor


Trinitarijanizam je učenje prema kojemu je Bog Trojedin, te je sebe objavio u tri jednakopravne i jednako vječne Osobe. Želite li pročitati detaljno biblijsko izlaganje nauka o Trojstvu, molimo pogledajte naš članak o tome što Biblija uči o Trojstvu. Svrha je ovoga članka raspraviti važnost Trinitarijanizma u odnosu na spasenje i kršćanski život.

Često nam postavljaju pitanje: „Trebamo li vjerovati u Trojstvo kako bismo se spasili?“ Odgovor glasi: i da i ne. Treba li osoba potpuno razumjeti i složiti se sa svakim aspektom Trinitarijanizma da bi se spasila? Ne treba. Igraju li neki aspekti Trinitarijanizma ključnu ulogu u spasenju? Igraju. Na primjer, Kristovo božanstvo je izrazito važno za nauk o spasenju. Ukoliko Isus nije Bog, onda Njegova smrt ne bi mogla platiti beskonačnu kaznu grijeha. Jedino je Bog beskonačan – nije imao početka, te nema kraja. Sva druga stvorenja, uključujući anđele, konačna su, jer su u određenom trenutku bila stvorena. Jedino smrt beskonačnog Bića može platiti grijeh čovječanstva tijekom cijele vječnosti. Ukoliko Isus nije Bog, onda ne može biti Spasitelj, Mesija, Janje Božje koje oduzima grijeh svijeta (Ivan 1,29). Nebiblijsko shvaćanje Isusove božanske naravi vodi do pogrešnog shvaćanja spasenja. Svaki „kršćanski“ kult koji niječe Kristovo istinsko božanstvo mora dodati vlastita djela Kristovoj smrti kako bi se ljudi mogli spasiti. Pravo i potpuno božanstvo Krista, što je jedan aspekt Trinitarijanizma, opovrgava takvo shvaćanje.

U isto vrijeme, shvaćamo da postoje iskreni kršćani koji ne prihvaćaju potpuni Trinitarijanizam. Premda odbacujemo modalizam, ne niječemo da se netko može spasiti premda smatra da Bog nije tri Osobe, nego da se samo objavio u tri „moda“ ili načina. Trojstvo je tajna, koju zbog svoje ograničenosti ni jedan čovjek ne može u potpunosti ili savršeno razumjeti. Kako bismo primili spasenje, Bog od nas traži da se pouzdamo u Isusa Krista, koji je utjelovljeni Bog, kao našega Spasitelja. Kako bi netko primio spasenje, Bog ne traži potpuno pristajanje uz svaki propis zdrave biblijske teologije. Naprotiv, potpuno razumijevanje i slaganje sa svim aspektima Trinitarijanizma nije potrebno da bismo se spasili.

Čvrsto držimo da je Trinitarijanizam nauk utemeljen na Bibliji. Dogmatski naviještamo da je razumijevanje i vjerovanje u biblijski Trinitarijanizam od ključne važnosti za razumijevanje Boga, spasenja i Božjeg kontinuiranog djelovanje u životima vjernika. Istovremeno, postojali su pobožni ljudi, koji su bili iskreni sljedbenici Krista, koji se nisu slagali s nekim aspektima Trinitarijanizma. Važno je upamtiti da nas ne spašava savršen nauk. Spašavamo se kroz vjeru u našega savršenog Spasitelja (Ivan 3,16). Trebamo li vjerovati u neke aspekte Trinitarijanizma kako bismo se spasili? Da. Trebamo li se u potpunosti slagati sa svim područjima Trinitarijanizma kako bismo se spasili? Ne. EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Trinitarijanizam? Je li Trinitarijanizam u skladu s učenjem Biblije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries