settings icon
share icon
Pitanje

Predviđa li biblijsko proročanstvo Treći svjetski rat prije posljednjih vremena?

Odgovor


Nema sumnje da će svjetski rat biti dio budućnosti. Ezekiel je predvidio bitku Goga i Magoga, koja će se dogoditi neposredno prije nevolje ili negdje usred (Ezekiel 38–39). Krist je jasno učio da će biti rata prije Njegovog drugog dolaska (Matej 24,4-31). Neki tvrde da Isus govori o općenito crkvenom dobu u stihovima 4-14 i razdoblju nevolje (počevši od sredine) u stihovima 15-31. Drugi vjeruju da Krist ovdje govori samo o razdoblju sedmogodišnje nevolje. Iako se čini da stihovi 4-14 opisuju općenite događaje, zapravo daju usporedni opis ranije u Otkrivenju 6,1-8, koji bilježi pojedinosti o početku nevolje. Matej 24,6-7 kaže da će biti „ratova i glasova o ratovima… ustat će narod protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva."

Budućnost čeka barem još jedan svjetski rat. Međutim, Pismo ništa ne govori o tome da će biti samo određeni broj svjetskih ratova. Prvi i drugi svjetski rat izričito se ne spominju u Bibliji, kao ni mogući Treći svjetski rat. Detaljno se spominje samo posljednji rat, koji dopušta sve druge ratove prije toga vremena.

Počevši od Otkrivenja 6, apostol Ivan je zabilježio ono što je vidio o budućnosti. Rat se nalazi u ovom poglavlju i nastavlja biti dio događaja koji se odvijaju do drugog Kristovog dolaska u 19. poglavlju (Otkrivenje 6,2. 4; 11,7; 12,7; 13,4. 7; 16,14; 17,14; 19,11. 19).

Otkrivenje 19,11 kaže: „…po pravednosti [Krist] sudi i ratuje." Otkrivenje 19,19 kaže da Ivan „vidje Zvijer i kraljeve zemaljske i vojske njihove skupljene da zarate s Onim koji sjedi na konju [Kristom] i s vojskom njegovom." Ovo jasno opisuje svjetski rat. Pobjednik je Krist, koji osvaja Zvijer/Antikrista i Lažnog proroka i baca ih u ognjeno jezero i uništava vojske koje su ih slijedile (Otkrivenje 19,20-21). Nema sumnje u ishod – pravednost će pobijediti kad Krist, Kralj kraljeva i Gospodar gospodara, porazi sve koji mu se protive.

Nakon tisućgodišnje Kristove vladavine, bit će još jedan ustanak koji bi mogao imati opseg svjetskog rata. Prije milenijske vladavine, Sotona će biti svezan, a onda će nakon tisućljeća biti pušten. Odmah će povesti pobunu među zemaljskim narodima. Krist će poraziti ovaj ustanak i trajno osuditi Sotonu bacajući ga u ognjeno jezero kao što je učinio sa Zvijeri/Antikristom i Lažnim prorokom (Otkrivenje 20,7-10).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Predviđa li biblijsko proročanstvo Treći svjetski rat prije posljednjih vremena?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries