settings icon
share icon
Pitanje

Što bih trebao tražiti kod žene?

Odgovor


Najvažniji odnos koji muškarac može imati, izvan njegova duhovnog odnosa s Bogom po Gospodinu Isusu Kristu, jest odnos s njegovom ženom. U procesu traženja žene, najviše načelo je traćiti ženu s osobnom vjerom u Isusa Krista. Apostol Pavao nam kaže da ne budemo „pod jednim te istim jarmom” s nevjernicima (2. Korinćanima 6:14). Ukoliko muškarac i žena nemaju puno slaganje u pogledu ove najvažnije teme, neće biti pobožnog i ispunjenog braka.

Međutim, oženiti vjernicu ne jamči puno iskustvo ravnopravnog jarma. Činjenica da je žena kršćanka ne znači neophodno da ti odgovara u duhovnom smislu. Ima li iste duhovne ciljeve kao i ti? Ima li ista doktrinarna uvjerenja? Ima li istu revnost u odnosu na Boga? Kvalitete potencijalne žene iznimno su važne. Prevelik broj muškaraca žene se samo zbog emocionalne ili tjelesne privlačnosti, a to može biti recept za neuspjeh.

Koje su neke pobožne kvalitete koje muškarac može tražiti kod žene? Sveto pismo nam daje neka načela koja možemo upotrijebiti ne bismo li stvorili sliku pobožne žene. Kao prvo, trebala bi biti predana u svome duhovnom odnosu s Gospodinom. Apostol Pavao kaže ženama da se trebaju pokoriti svojim muževima kao Gospodinu (Efežanima 5:22-24). Ukoliko se žena ne pokorava Bogu, vjerojatno se neće pokoriti svome mužu. To je neophodno za njezinu duhovnu dobrobit. Ne možemo ispuniti ničija očekivanja ukoliko prvo ne dopustimo Bogu da nas ispuni. Žena u čijem je životnom središtu Bog dobra je kandidatkinja za suprugu.

Pavao također daje neke karakterne osobine žene u svojim uputama o vođama u crkvi. „Isto tako treba da žene budu poštene, ne sklone klevetanju, nego trijezne i u svemu pouzdane” (1. Timoteju 3:11). Drugim riječima, ovo je žena koja nije previše ponosna, koja zna kada govoriti i kada biti tiha, te je sposobna uzeti svoje mjesto pored muža i biti pouzdana. Ona je žena čiji je prvi fokus na njezinu odnosu s Gospodinom i njezinom duhovnom rastu.

Odgovornosti braka veće su za muža, jer ga Božji poredak postavlja kao glavu njegove žene i njegove obitelji. To poglavarstvo oblikovano je po odnosu između Krista i crkve (Efežanima 5:25-33). To je odnos utemeljen u ljubavi. Isto kao što je Krist volio Crkvi i dao svoj život za nju, tako i muž treba voljeti svoju ženu kao vlastito tijelo. Prema tome, osobni duhovni odnos muškarca s Gospodinom najvažnija je stavka u uspjehu njegova braka i njegove obitelji. Spremna žrtva i snaga da izabere biti sluga kako bi poboljšao svoj brak osobine su zreloga duhovnog muškarca koji daje čast Bogu. Mudro biranje žene na temelju biblijskih kvaliteta je važno, ali jednako je važan muškarčev trajni duhovni rast i njegovo pokoravanje Božjoj volji u životu. Muškarac koji želi biti po Božjem srcu moći će pomoći svojoj ženi da bude žena po Božjem srcu i moći će graditi brak u jedinstvu koje Bog, on i njegova žena žele.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što bih trebao tražiti kod žene?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries