settings icon
share icon
Pitanje

Bismo li trebali aktivno tražiti supružnika ili čekati na Boga da supružnika dovede nama?

Odgovor


Odgovor na oba pitanja je „da“. Postoji važna ravnoteža između to dvoje. Ne moramo mahnito tražiti bračnog druga kao da to u potpunosti ovisi o našim nastojanjima. Međutim, ne valja nam ni biti pasivnima i misliti da će Bog dati da nam supružnik jednoga dana pokuca na vrata. Kao kršćani, kad jednom odlučimo da je vrijeme da počnemo tražiti supružnika, moramo započeti taj proces molitvom. Predati se Božjoj volji za naše živote prvi je korak u tome. „Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca” (Psalam 37:4). Da nam sva radost bude Jahve znači da uživamo u poznavanju Njega i uzdamo se da će nam zauzvrat dati radost. On će staviti svoje želje u naša srca, a u kontekstu traženja supružnika to znači da želimo za sebe vrstu supružnika koju On želi za nas i za koga On zna da će nam donijeti radost. Izreke 3:6 nam kažu: „Misli na nj na svim svojim putovima, i on će ispraviti tvoje staze.” Misliti na Njega u potrazi za supružnikom znači pokoriti se Njegovoj suverenoj volji i reći mu da što god On odluči da je najbolje smatraš najboljim za sebe.

Nakon predavanja Božjoj volji, moramo jasno znati koje su osobine pobožnoga muža ili žene, te tražiti nekoga duhovno kvalificiranog. Važno je najprije imati jasno razumijevanje ovih kvaliteta, a onda tražiti nekoga takvog. „Zaljubiti se“ u nekoga, a onda otkriti da on/ona nisu duhovno kvalificirani da nam budu partneri dovest će do kajanja i naći ćemo se u vrlo teškom položaju.

Kad jednom znamo što Biblija kaže da trebamo tražiti, možemo početi aktivno tražiti muža/ženu, razumijevajući da će ga/ju Bog dovest u naš život dok smo u procesu traženja, u skladu s Njegovom savršenom voljom i „tajmingom“. Molimo li se, Bog će nas dovesti k pravoj osobi koju ima za nas. Čekamo li na Njegovo vrijeme, dobit ćemo osobu koja najbolje odgovara našoj pozadini, osobnosti i željama. Moramo se pouzdati u Njega i vrijeme koje On bira (Izreke 3:5), čak i kad Njegovo vrijeme nije naše vrijeme. Ponekad Bog poziva ljude da se uopće ne vjenčaju (1. Korinćanima 7), ali u tim situacijama On to učini jasnim oduzimajući želju za brakom. Božje vrijeme je savršeno, a s vjerom i strpljivošću, primit ćemo Njegova obećanja (Hebrejima 6:12).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Bismo li trebali aktivno tražiti supružnika ili čekati na Boga da supružnika dovede nama?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries