settings icon
share icon
Pitanje

Koje bih osobine trebala tražiti u mužu?

Odgovor


Kada kršćanka traži muža, trebala bi tražiti muškarca „po Božjem srcu” (Djela apostolska 13:22). Najvažniji odnos koji bilo tko od nas ima jest naš osoban odnos s Gospodinom Isusom Kristom. Taj odnos dolazi prije svih drugih. Ukoliko je naš vertikalan odnos s Gospodinom dobar, onda će naši horizontalni odnosi odražavati tu stvarnost. Prema tome, potencijalni muž bi trebao biti muškarac kojemu je najvažnije hodati u poslušnosti Božjoj riječi i koji želi živjeti životom koji proslavlja Boga (1. Korinćanima 10:31).

Koje druge kvalitete treba tražiti? Apostol Pavao nam daje kvalitete koje treba tražiti u mužu u Prvoj Timoteju, trećem poglavlju. U ovom odlomku nalaze se kvalifikacije za vođu crkvenom tijelu. Međutim, ove kvalitete bi trebale krasiti život bilo kojega muškarca koji hoda „po Božjem srcu“. Te kvalitete mogli bismo ovako parafrazirati: muškarac mora biti strpljiv i suzdržan u svome držanju, ne ispunjen ponosom, nego trezvena mentalnog stava, sposoban kontrolirati svoje osjećaje, ljubazan prema drugima, sposoban strpljivo poučavati, ne odavati se pijanstvu ili nekontroliranoj upotrebi bilo kojega Božjega dara, nesklon nasilju, ne previše usredotočen na pojedinosti života, nego usredotočen na Boga, nesklon biti nagle naravi ili „tanke kože“ tako da se lako vrijeđa i zahvalan za ono što mu je Bog dao, a ne zavidan na darove koje su drugi primili.

Gornje kvalitete opisuju muškarca koji je aktivno uključen u proces sazrijevanja. To je vrsta muškarca koju bi žena trebala tražiti kao potencijalnog muža. Da, tjelesna privlačnost, slični interesi, nadopunjavajuće snage i slabosti te želja za djecom sve su stvari koje treba uzeti u obzir. Međutim, sve to treba biti na drugom mjestu – iza duhovnih kvaliteta koje žena treba tražiti u muškarcu. Muškarac kojemu možeš vjerovati, kojeg možeš poštovati i slijediti na putu pobožnosti puno je vrjedniji od muškarca koji je zgodan, poznat, moćan ili bogat.

Naposljetku, kada „tražimo“ muža, moramo se pokoriti Božjoj volji u našemu životu. Svaka žena želi pronaći svoga princa na bijelom konju, ali stvarnost je ta da će se vjerojatno udati za muškarca koji će imati jednako mnogo mana kao i ona sama. Tada će, po Božjoj milosti, provesti ostatak svoga života zajedno učeći kako biti partner i kako služiti jedno drugome. U drugi najvažniji odnos u našemu životu (brak) moramo ući ne po oblaku osjećaja, nego širom otvorenih očiju. Najvažniji odnos koji imamo, s našim Gospodinom i Spasiteljem, mora biti fokus naših života.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje bih osobine trebala tražiti u mužu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries