settings icon
share icon
Pitanje

Što znači tražiti Božje lice?

Odgovor


Mnogo se puta u Bibliji Božji narod potiče da traži Božje lice. Poznati stih izjavljuje: „Ako se moj narod, koji je nazvan mojim imenom, ponizi, i pomoli, i potraži moje lice, i odvrati se od svojih zlih putova, tada ću ja čuti s neba i oprostiti njihov grijeh i ozdraviti njihovu zemlju“ (2. Ljetopisa 7,14). Ako ne možemo vidjeti Božje lice, kako ćemo tražiti Božje lice?

Hebrejska riječ za „lice“ u Starom zavjetu često se prevodi „prisutnost“. Kada tražimo Božje lice, tražimo Njegovu prisutnost. Poziv da traže Božje lice upućen je Njegovom narodu jer su ga napustili i morali su mu se vratiti.

Lice osobe otkriva mnogo o njenom karakteru i osobnosti. Na licu vidimo unutarnje emocije osobe izražene prema van. Osobu prepoznajemo gledajući njezino lice. U određenom smislu, nečije lice predstavlja cijelu osobu. Za autore Biblije, ljudsko lice moglo je predstavljati cijelu osobu.

U Psalmu 105,4, Božji su vjernici pozvani da „neprestano traže lice njegovo“. Čak i ako nismo napustili Boga, postoje trenuci kada zanemarimo traganje za Njim. Božje lice, Njegov sveti karakter, često je zasjenjen našim ljudskim stanjem i tjelesnim željama. Zato nas Gospodin potiče da neprestano tražimo Njegovo lice. Gospodin želi biti naš stalni pratitelj u svakom iskustvu života. On želi da ga upoznamo u potpunosti. Ako se mi približimo Njemu, Bog će se približiti nama: „Približite se Bogu i on će se približiti vama. Očistite svoje ruke, grešnici, i pročistite svoja srca, neodlučni“ (Jakovljeva 4,8).

Kada se približavamo Bogu u molitvi, tražimo Njegovo lice: „Tko će uzaći na goru GOSPODINOVU? ili tko će stajati na svetome mjestu njegovu? Onaj tko ima ruke nedužne i srce čisto; koji dušu svoju nije digao ispraznosti niti se lažno zaklinjao. On će primiti blagoslov od GOSPODINA i pravednost od Boga spasenja svojega. To je naraštaj onih koji njega traže; koji traže tvoje lice, Jakove“ (Psalam 24,3-6).

Prava priroda štovanja je traženje Božjeg lica. Kršćanski hod je život posvećen traženju Božje prisutnosti i naklonosti. Gospodin želi da ponizno i s pouzdanjem tražimo Njegovo lice u našim molitvama i u našem vremenu u Njegovoj Riječi. Za pozorno gledanje u nečije lice potrebna je intimnost. Traženje Božjeg lica jednako je razvijanju prisnog odnosa s Njim: „O, Bože, ti si Bog moj; zarana ću tebe tražiti: za tobom žeđa duša moja, za tobom čezne tijelo moje u zemlji suhoj i žednoj, gdje nema vode; Da gledam tvoju snagu i slavu tvoju, kao što te gledah u svetištu. Jer dobrota tvoja bolja je od života; moje će te usne slaviti“ (Psalam 63,1-3).

Božje lice koje nas obasjava izraz je Njegovog blagoslova, ljubavi i naklonosti: „Neka te GOSPODIN obasja svojim licem i bude ti milostiv“ (Brojevi 6,25; vidi također Psalam 80,3. 7. 19). Kada se približimo Bogu, blagoslovljeni smo Njegovom sjajnom naklonošću. Ne tražimo ga samo da bismo mu dali popis želja i potreba jer znamo da je Bog već svjestan što nam je potrebno (Matej 6,7-8. 32-33). Vjerujemo da će se On pobrinuti za nas.

Tražiti Božje lice znači željeti upoznati Njegov karakter i željeti Njega – Njegovu prisutnost – više nego bilo što drugo što nam On može dati.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači tražiti Božje lice?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries