settings icon
share icon
Pitanje

Što znači prvo tražiti Božje kraljevstvo?

Odgovor


Isus je u svojoj propovijedi na Gori rekao da se prvo treba tražiti Božje kraljevstvo (Matej 6,33). Značenje stiha je upravo kao što zvuči. Trebamo tražiti ono što se tiče Boga kao prioritet u odnosu na ono što se tiče svijeta. To u prvom redu znači da trebamo tražiti spasenje koje je svojstveno kraljevstvu Božjem, jer ima veću vrijednost od svih svjetskih bogatstava. Znači li to da bismo trebali zanemariti razumne i svakodnevne dužnosti koje nam pomažu u održavanju života? Zasigurno ne. Ali za kršćanina bi trebala postojati razlika u stavu prema njima. Ako vodimo brigu o Božjem poslu – tražimo Njegovo spasenje, živimo u poslušnosti i dijelimo dobre vijesti o kraljevstvu s drugima – tada će se On pobrinuti za naš posao kako je i obećao – a ako je to dogovor, ima li mjesta za brigu?

No, kako znati tražimo li doista najprije Božje kraljevstvo? Postoje pitanja koja si možemo postaviti. „Gdje prvenstveno trošim energiju? Jesu li sve moje vrijeme i novac utrošeni na dobra i aktivnosti koji će zasigurno propasti, ili u služenje Bogu – čiji rezultati žive u vječnosti?" Vjernici koji su naučili istinski postaviti Boga na prvo mjesto mogu počivati u ovoj svetoj dinamici: „…sve će vam se to nadodati."

Bog je obećao da će se pobrinuti za svoje, ispunjavajući im svaku potrebu (Filipljanima 4,19), ali Njegova ideja o onome što trebamo često se razlikuje od naše, i Njegovo vrijeme tek će povremeno ispuniti naša očekivanja. Primjerice, svoju potrebu možemo vidjeti kao bogatstvo ili napredak, ali možda Bog zna da je ono što uistinu trebamo vrijeme siromaštva, gubitka ili samoće. Kad se to dogodi, u dobrom smo društvu. Bog je volio i Joba i Iliju, ali je dopustio Sotoni da opustoši Joba (sve pod Njegovim budnim okom), i dopustio je toj zloj ženi, Jezabeli, da slomi duh Njegovog vlastitog proroka Ilije (Job 1–2; 1. Kraljevima 18–19) ). U oba slučaja, Bog je pratio te kušnje obnovom i potporom.

Ovi „negativni" aspekti kraljevstva suprotstavljaju se krivovjerju koje se sve više širi diljem svijeta, takozvanom „evanđelju prosperiteta". Sve veći broj lažnih učitelja okuplja sljedbenike pod porukom „Bog želi da budete bogati!" Ali ta filozofija nije savjet Biblije – i zasigurno nije savjet Mateja 6,33, koji nije formula za stjecanje bogatstva, već opis kako Bog djeluje. Isus je učio da naš fokus treba biti maknut s ovoga svijeta – njegovih prestiža i njegovih lažnih mamaca – i položen na ono što se tiče Božjeg kraljevstva.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači prvo tražiti Božje kraljevstvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries