settings icon
share icon
Pitanje

Što je transcendentalna meditacija?

Odgovor


Transcendentalna meditacija (ili TM) je tehnika za postizanje unutarnjeg mira i duhovne obnove fokusiranjem na mantru koja se ponavlja u tišini. Kako se um „smiruje“, praktikant je u stanju „transcendirati“ misao i ući u tiho stanje blaženstva i spokoja.

Praksa transcendentalne meditacije ima svoje korijene u hinduizmu. Nastala je u Indiji, gdje ju je podučavao guru (ili maharishi) Mahesh Yogi, na temelju svog tumačenja hinduističkih vedskih tradicija. Maharishi je počeo podučavati ovu praksu 1950-ih i od tada je postala jedna od najčešće traženih i prakticiranih tehnika meditacije. Znanstvene studije, uključujući one koje je provelo Američko društvo za karcinom, zaključile su da transcendentalna meditacija nema nikakav dokaziv učinak na bolest. Međutim, mnogi ljudi koji prakticiraju transcendentalnu meditaciju navode povećanu opuštenost i bolje razumijevanje samih sebe.

Iako se transcendentalna meditacija naziva i religioznom i nereligioznom, ne mogu se poreći sličnosti između prakticiranja transcendentalne meditacije i prakticiranja vjerskih molitvenih rituala. Osnovni položaj za transcendentalnu meditaciju je sjedenje 15-20 minuta, zatvorenih očiju, ponavljanje mantre ili jednostavnog zvuka kako bi se razbistrio um od misli. U usporedbi s muslimanskim molitvama, koje imaju propisano držanje i uključuju verbalno ponavljanje; ili molitvama koje prakticiraju neki kršćani, a koje mogu uključivati ponavljanje riječi ili izraza, i zahtjevom da se klekne ili zauzme određeni položaj, sličnosti su očite. Zbog svoje sličnosti s religioznom molitvom i njezinog očitog pozivanja na nešto veće od sebe za iscjeljenje, transcendentalna meditacija se naziva religioznom. S druge strane, u kršćanstvu ili islamu, predmet molitve je Božanski Duh i često uključuje zahtjev, dok praksa transcendentalne meditacije čisti um i ne obraća se bogu, i to je dijelom razlog zašto se praksu naziva nereligioznim.

Nejasno je što se zapravo događa s tijelom i umom tijekom transcendentalne meditacije. Istraživanja i dalje traju, ali za sada postoje samo iskustveni, a ne znanstveni dokazi za dobrobiti transcendentalne meditacije. To ne znači da transcendentalna meditacija nema učinaka, već samo da zapadna medicina nema načina da ih izmjeri. Transcendentalna meditacija inherentno je duhovna praksa i ovisi o metafizičkom svijetu. Znanstvena metoda ovisi o fizičkom ili prirodnom svijetu i nije iznenađujuće da je neučinkovita u proučavanju metafizičkog ili nadnaravnog svijeta.

Biblija sama po sebi ništa ne govori o transcendentalnoj meditaciji, ali govori o nekim stvarima o umu koje bi vam mogle pomoći u odluci da ne prakticirate transcendentalnu meditaciju. Biblija je jasna o čemu treba razmišljati: ne o besmislenoj riječi ili frazi, već o Riječi Božjoj. Blagoslovljena je osoba koja „o zakonu njegovu razmišlja dan i noć“ (Psalam 1,2). Mir je plod Duha (Galaćanima 5,22). Mir se ne nalazi u pražnjenju nečijeg uma, već u ispunjavanju vlastitog uma Riječju.

Također, usmjeriti misli na tijelo je smrt, a na Duha život je i mir (Rimljanima 8,5-6). Oni koji prakticiraju transcendentalnu meditaciju svoje umove usmjeravaju na vlastiti duh, gledajući unutar sebe kako bi nadišli sebe, a ne na Božji Duh. Upozorenje o usmjeravanju uma na tijelo ne znači da je tijelo zlo ili da je bilo kakvo razmišljanje o sebi automatski zlo. Biblija nas jednostavno upozorava na prazninu svojstvenu ljudskom tijelu – njezinu nesposobnost da daje život. Istraživanje vlastitog uma – ili pražnjenje uma od svih misli – može rezultirati neosjetljivošću ili privremenim bijegom od stvarnosti, ali transcendentalna meditacija ne donosi i ne može donijeti istinski mir. Gleda na duh ljudskog bića i na kreaciju, koji su iskustveno ograničeni u svojoj moći. Samo životvorni, dinamični Duh Krista, Stvoritelja, može stvoriti u nama pravi mir, radost, zdravlje i život.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je transcendentalna meditacija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries