settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o trajnim oblicima kontrole rađanja, kao što su podvezivanje jajnika, histerektomija ili vazektomija?

Odgovor


Kontrola rađanja može biti kontroverzna tema među kršćanima jer Biblija jasno ne odobrava niti osuđuje njezinu uporabu. Biblija također ne govori o trajnim oblicima kontrole rađanja poput podvezivanja jajnika ili vazektomije, jer ti postupci nisu bili poznati u biblijsko doba. Kontrola rađanja, trajna ili druga, stvar je srca i osobnih uvjerenja muža i žene.

U svakoj raspravi o trajnoj kontroli rađanja moramo priznati da su djeca Božji dar (Psalam 127,3-5). Djeca nisu teret za nositi, već blagoslovi koje treba primiti s radošću. Iz biblijske perspektive svaki bračni par bi trebao „očekivati“ da ima djecu i barem biti spreman na tu mogućnost. Nesposobnost rađanja djece u davna vremena smatrala se prokletstvom, a sposobnost začeća radošću. Nitko u Bibliji nije zabilježen kao nesretan zbog rađanja djece.

Trajna kontrola rađanja (tj. vazektomija ili podvezivanje jajnika) može biti prikladna za neke parove koji smatraju da ne bi trebali imati više djece. Možda postoje zdravstveni, financijski ili relacijski problemi koje treba uzeti u obzir. Odluka o uporabi trajne kontrole rađanja ne bi se trebala temeljiti na sebičnosti ili taštini (Filipljanima 2,3-4), već na želji da se ugodi Bogu i slijedi Njegova volja.

Mnogi smatraju da bismo trebali željeti djecu baš kao što želimo primiti sve Božje blagoslove i da ne bismo trebali ograničiti veličinu obitelji trajnom kontrolom rađanja. Međutim, budući da Biblija ne zabranjuje kontracepciju, privremenu ili trajnu, ne možemo reći da je pogrešna u svim okolnostima. Kroz naš osobni odnos s Bogom možemo tražiti Božju volju u određivanju veličine naših obitelji.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o trajnim oblicima kontrole rađanja, kao što su podvezivanje jajnika, histerektomija ili vazektomija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries