settings icon
share icon
Pitanje

Tko sam ja u Kristu?

Odgovor


Prema Drugoj Korinćanima 5:17: „Dakle, ako je tko u Kristu, on je novi stvor; staro je nestalo, novo je, evo, nastalo.” U Bibliji se javljaju dvije grčke riječi prevedene kao „nov“. Prva, neos, odnosi se na nešto što je upravo napravljeno, ali već postoje mnoge iste takve stvari. Riječ koja se prevodi kao „nov“ u ovom stihu je riječ kainos, koja znači „nešto upravo napravljeno što nije nalik ničemu što već postoji”. U Kristu postajemo sasvim nova stvorenja, baš kao što je Bog stvorio nebo i zemlju originalnima – stvorio ih je ni iz čega, a tako čini i s nama. Ono što On čini nije samo malo popravljanje starog „ja“: On stvara sasvim novo „ja“. Kada smo u Kristu, mi smo „dionici božanske naravi” (2. Petrova 1:4). Sam Bog, u osobi Duha Svetoga, dolazi živjeti u nama. Mi smo u Kristu i On je u nama.

U Kristu smo nanovo rođeni, obnovljeni, a to novo stvorenje je usmjereno na duhovno, dok je staro stvorenje bilo usmjereno na tjelesno. Nova narav u zajedništvu je s Bogom, pokorava se Njegovoj volji i predana je Njegovoj službi. Sve su to djela za koja je stara narav nesposobna te ih i ne želi činiti. Stara narav je mrtva u odnosu na duhovne stvari i ne može sama sebe oživjeti. Ona je mrtva „zbog svojih prekršaja i grijeha” (Efežanima 2:1) i može se oživjeti samo nadnaravnim probuđenjem koje se zbiva kada dođemo Kristu i kad On počne živjeti u nama. Krist nam daje potpuno novu i svetu narav i neraspadljiv život. Naš stari život, mrtav u odnosu na Boga zbog grijeha, pokopan je i mi smo ustali kako bismo „živjeli novim životom” s Njim (Rimljanima 6:4).

Pripadamo li Kristu, ujedinjeni smo s Njim i nismo više robovi grijeha (Rimljanima 6:5-6); postali smo živi s Njim (Efežanima 2:5); suobličeni smo u Njegovu sliku (Rimljanima 8:29); nema više osude nad nama i ne hodimo po tijelu, nego po Duhu (Rimljanima 8:1); i dio smo Kristova tijela zajedno s ostalim vjernicima (Rimljanima 12:5). Vjernik sada posjeduje novo srce (Ezekiel 11:19) i blagoslovljen je „svakim duhovnim blagoslovom na nebesima u Kristu” (Efežanima 1:3).

Možda se pitamo zašto tako često ne živimo ovako kako smo opisali, iako smo predali život Kristu i sigurni smo u svoje spasenje. To je zato što naše nove naravi prebivaju u starome tijelu, a to dvoje ratuje jedno s drugim. Stara je narav mrtva, ali nova narav još uvijek se mora boriti sa starim „šatorom“ u kojem živi. Zlo i grijeh još uvijek su prisutni, ali vjernik ih sada vidi u novoj perspektivi i više ga ne kontroliraju kao prije. U Kristu sada možemo odlučiti da se odupremo grijehu, dok u staroj naravi to nismo mogli. Sada imamo izbor: ili ćemo hraniti novu narav Riječju, molitvom i poslušnošću ili ćemo hraniti tijelo zanemarujući te stvari.

Kada smo u Kristu, „sjajno pobjeđujemo po onome koji nas je ljubio” (Rimljanima 8:37) i možemo se radovati u našemu Spasitelju, koji sve čini mogućim (Filipljanima 4:13). U Kristu imamo ljubav, oprost i sigurnost. U Kristu smo usvojeni, opravdani, otkupljeni, pomireni i izabrani. U Kristu smo pobjedonosni, ispunjeni radošću i mirom, i imamo pravi smisao u životu. Kako divan Spasitelj je Krist!

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko sam ja u Kristu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries