settings icon
share icon
Pitanje

Tko je stvorio Boga? Odakle je Bog došao?

Odgovor


Ateist Bertrand Russell u svojoj knjizi Why I am Not a Christian [Zašto nisam kršćanin] napisao je da ukoliko sve stvari trebaju neki uzrok, onda i Bog treba neki uzrok svome postojanju. Zaključio je da ako je Bogu bio potreban neki uzrok, onda Bog više nije Bog (a ako Bog nije Bog onda, naravno, nema Boga). Ovo je u suštini nešto profinjeniji oblik djetinjastog pitanja: „Tko je stvorio Boga?“ Čak i dijete zna da stvari ne mogu nastati ni iz čega, a ako je Bog „nešto“ onda je nešto sigurno uzrokovalo njegovo postojanje, zar ne?

Pitanje je prepredeno zato što potajno umeće pogrešnu pretpostavku da je Bog odnekud došao a potom postavlja pitanje odakle. Odgovor je taj da to pitanje nema nikakva smisla. To je kao da pitamo: „Kako miriše plava boja?“ Plava boja ne spada u kategoriju stvari koje imaju miris, tako da je pitanje samo po sebi pogrešno postavljeno. Na isti način, Bog ne spada u kategoriju stvorenih stvari, stvari koje su postale ili koje su uzrokovane. Bog je neuzrokovan i nestvoren – on jednostavno postoji.

Kako to možemo znati? Pa, znamo da ni iz čega ne može nastati ništa. Prema tome, da je ikada postojalo vrijeme kada apsolutno ništa nije postojalo, tada ništa nikada ne bi ni nastalo. Međutim, stvari ipak postoje. Budući da nikada nije moglo ne postojati apsolutno ništa, nešto je moralo oduvijek postojati. To što je oduvijek postojalo jest onaj koga zovemo Bog.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je stvorio Boga? Odakle je Bog došao?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries