settings icon
share icon
Pitanje

Tko je Sotona?

Odgovor


Vjerovanja ljudi o Sotoni protežu se od glupih do apstraktnih: od crvenog čovječuljka s rogovima koji vam stoji na ramenu i potiče vas na grijeh, do izraza koji se koristi kao opis personifikacije zla. Biblija pak jasno prikazuje tko je Sotona i kako on utječe na naše živote. Jednostavno rečeno, Biblija definira Sotonu kao anđeosko biće koje je palo sa svoga položaja na nebu zbog grijeha, a sada je sasvim oprečan Bogu, te čini sve što je u njegovoj moći da osujeti Božje naume za čovječanstvo.

Sotona je bio stvoren kao sveti anđeo. Moguće je da u Izaiji 14,12 saznajemo da se Sotona prije pada zvao Lucifer. Ezekiel 28,12-14 opisuje Sotonu kao stvorenog kerubina, a očigledno je bio najveći stvoreni anđeo. Postao je arogantan zbog svoje ljepote i statusa, te je odlučio da će sjesti na prijestolje uzvišenije od Božjega (Izaija 14,13-14; Ezekiel 28,15; 1. Timoteju 3,6). Sotonu je njegov ponos doveo do pada. Zapazite koliko se puta u Izaiji 14,12-15 ponavlja izjava „Ja ću...“. Zbog njegova grijeha, Bog je Sotonu bacio s neba.

Sotona je postao vladar ovoga svijeta koji djeluje odvojen od Boga, te knez zračnog prostora (Ivan 12,31; 2. Korinćanima 4,4; Efežanima 2,2). On je tužitelj (Otkrivenje 12,10), kušač (Matej 4,3; 1. Solunjanima 3,5) i zavodnik (Postanak 3; 2. Korinćanima 4,4; Otkrivenje 20,3). Njegovo ime znači protivnik ili „onaj koji se suprotstavlja“. Drugo ime koje se koristi za Sotonu, đavao, znači „ogovarač“.

Premda je zbačen s neba, još uvijek pokušava uzvisiti svoje prijestolje iznad Božjega. Krivotvori sve što Bog čini, nadajući se da će zadobiti štovanje svijeta i izazvati protivljenje Božjem kraljevstvu. Sotona je krajnji izvor svakog lažnog kulta i svake svjetske religije. Sotona će učiniti sve što je u njegovoj moći da se suprotstavi Bogu i onima koji slijede Boga. Ipak, Sotonina je sudbina zapečaćena – vječnost će provesti u ognjenom jezeru (Otkrivenje 20,10).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je Sotona?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries