settings icon
share icon
Pitanje

Sastojimo li se od dva ili tri dijela? Sastojimo li se od tijela, duše i duha – ili – od tijela, duše-duha?

Odgovor


U Postanku 1,26-27 čitamo: „I reče Bog: 'Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci – svoj zemlji – i svim gmizavcima što puze po zemlji! Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih.“

Ovaj stih ukazuje na to da se ljudska bića po nečemu razlikuju od svih drugih stvorenja. Ljudska bića stvorena su s namjerom da imaju odnos s Bogom; kao takve, Bog nas je stvorio kako s materijalnim tako i s nematerijalnim aspektima. Materijalni aspekti očigledno su oni koji su opipljivi: fizičko tijelo, organi itd., a smatra se da postoje samo dok je osoba živa. Nematerijalni aspekti su oni koji nisu opipljivi: duša, duh, intelekt, volja, savjest itd. Smatra se da ove karakteristike postoje i nakon životnog vijeka pojedinca.

Sva ljudska bića posjeduju i materijalne i nematerijalne karakteristike svoga postojanja. Jasno je da svako ljudsko biće ima tijelo, koje čine meso, krv, kosti, organi i stanice. S druge strane, često se osporava postojanje čovjekovih neopipljivih značajki. Što o njima kaže Sveto pismo? Postanak 2,7 – kaže da je Čovjek bio stvoren kao živa duša. Brojevi 16,22 – Oni popadoše ničice i povikaše: „Bože! Bože životnog duha u svakome tijelu! Zar ćeš se razgnjeviti na svu zajednicu, kad je samo jedan sagriješio? Ovaj stih Boga naziva Bogom životnog duha koji ima sve Čovječanstvo. Izreke 4,23 – A svrh svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život. Ovaj stih ukazuje da je srce središte čovjekove volje i emocija. Djela 23,1 – Pavao uperi pogled na Veliko vijeće i reče: „Braćo, ja sam živio sa posve čistom savjesti pred Bogom do ovoga dana.“ Rimljanima 12,1 – Zaklinjem vas, braćo, milosrđem Božjim da prinesete sebe kao žrtvu živu, svetu i ugodnu Bogu – kao svoje duhovno bogoštovlje. Nemojte se prilagođavati ovomu svijetu! Naprotiv, preobličavajte se obnovom svoga uma da mognete uočavati što je volja Božja: što je dobro, ugodno i savršeno! Vidimo da postoje različiti aspekti nematerijalnog dijela ljudskoga bića, te da sva ljudska bića dijele i materijalne i nematerijalne značajke. Ovaj popis odlomaka samo je manji dio njihova ukupnog broja.

Prema tome, dok se velik dio rasprave o nematerijalnom aspektu ljudskoga bića bavi dušom i duhom, Sveto pismo govori o puno više od ta dva aspekta. Spomenuti aspekti (duša, duh, srce, savjest i um) na neki su način spojeni i međusobno povezani. Ipak, duša i duh jamačno čine glavne nematerijalne aspekte ljudskoga bića. Moguće je da oni sadržavaju ostale aspekte. Imajući to na umu, ljudsko biće je dihotomno (podijeljeno na dva dijela: tijelo / duša-duh), ili trihotomno (podijeljeno na tri dijela: tijelo / duša / duh). Nemoguće je dogmatično tvrditi jedno ili drugo. Postoje dobri argumenti u prilog oba gledišta. Ključni stih je Hebrejima 4,12: „Uistinu je živa i djelotvorna riječ Božja. Ona je oštrija od svakoga dvosjeklog mača i prodire do rastavljanja duše i duha, zglobova i moždine, i može suditi nakane i misli srca.“ Ovaj odlomak nam otkriva barem dvije stvari o ovoj raspravi. (1) Duh i duša mogu se rastaviti. (2) Podjela duha i duše je nešto što jedino Božja riječ može razabrati. Možemo biti sigurni da, kao ljudska bića, imamo tijelo, dušu, duh i još puno toga! Međutim, umjesto da se usredotočimo na ove aspekte, bolje je usredotočiti se na Stvoritelja, radi koga smo „stvoreni tako čudesno“ (Psalam 139,14).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Sastojimo li se od dva ili tri dijela? Sastojimo li se od tijela, duše i duha – ili – od tijela, duše-duha?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries