settings icon
share icon
Pitanje

Kako je crkva Tijelo Kristovo?

Odgovor


Izraz „Tijelo Kristovo" uobičajena je novozavjetna metafora za Crkvu (sve one koji su doista spašeni). Crkva se naziva „jedno tijelo u Kristu" u Rimljanima 12,5, „jedno tijelo" u 1. Korinćanima 10,17, „tijelo Kristovo" u 1. Korinćanima 12,27 i Efežanima 4,12, i „tijelo" u Hebrejima 13,3. Crkva se jasno poistovjećuje s Kristovim „tijelom" u Efežanima 5,23 i Kološanima 1,24.

Kada je Krist ušao u naš svijet, uzeo je fizičko tijelo „pripravljeno" za Njega (Hebrejima 10,5; Filipljanima 2,7). Kroz svoje fizičko tijelo, Isus je pokazao Božju ljubav jasno, opipljivo i smjelo – osobito kroz svoju žrtvenu smrt na križu (Rimljanima 5,8). Nakon Njegovog tjelesnog uskrsnuća, Krist nastavlja svoje djelovanje u svijetu kroz one koje je otkupio – Crkva sada pokazuje Božju ljubav jasno, opipljivo i smjelo. Na taj način Crkva djeluje kao „Tijelo Kristovo".

Crkva se može nazvati Tijelom Kristovim zbog ovih činjenica:

1) Pripadnici Tijela Kristova spojeni su s Kristom pri spasenju (Efežanima 4,15-16).

2) Članovi Tijela Kristovog slijede Krista kao svoju glavu (Efežanima 1,22-23).

3) Članovi Tijela Kristova su fizički prikaz Krista na ovom svijetu. Crkva je organizam kroz koji Krist danas pokazuje svoj život svijetu.

4) U članovima Tijela Kristova prebiva Duh Kristov (Rimljanima 8,9).

5) Članovi Kristova Tijela posjeduju raznolikost darova prilagođenih određenim funkcijama (1. Korinćanima 12,4-31). „Jer kao što je tijelo jedno te ima mnogo udova, a svi udovi toga jednoga tijela, premda su mnogi, jedno su tijelo — tako i Krist" (s. 12).

6) Članovi Tijela Kristova dijele zajedničku vezu sa svim drugim kršćanima, bez obzira na porijeklo, rasu ili službu. „Da ne bude razdora u tijelu, nego da se udovi isto brinu jedni za druge" (1. Korinćanima 12,25).

7) Članovi Tijela Kristova su sigurni u svom spasenju (Ivan 10,28-30). Da bi kršćanin izgubio spasenje, Bog bi morao izvršiti „amputaciju" na Tijelu Kristovu!

8) Članovi Tijela Kristova sudjeluju u Kristovoj smrti i uskrsnuću (Kološanima 2,12).

9) Članovi Tijela Kristova dijele Kristovu baštinu (Rimljanima 8,17).

10) Članovi Tijela Kristova primaju dar Kristove pravednosti (Rimljanima 5,17).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako je crkva Tijelo Kristovo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries