settings icon
share icon
Pitanje

Što je tiho vrijeme?

Odgovor


Tiho vrijeme važan je dio svakodnevice jednog kršćanina, jer tada odlazi na ugodno i prilično osamljeno mjesto u (obično) njegovom vlastitom domu gdje se može približiti Bogu bez ometanja. Tiho vrijeme dio je svakog dana kojeg vjernik odvaja za susret s Bogom. Sastoji se od čitanja jednog dijela Biblije po vjernikovom vlastitom izboru i od molitve.

Svaki vjernik treba tiho vrijeme s Gospodinom. Ako je samom Isusu trebalo, koliko više nama treba? Isus se često odmicao od drugih kako bi redovito mogao komunicirati sa svojim Ocem, kao što nam govore sljedeći stihovi: „Tada Isus dođe s njima u predio zvan Getsemana pa reče učenicima: 'Sjednite ovdje dok ne odem onamo pomoliti se'" (Matej 26,36). „I rano ujutro, još za mraka, ustade, izađe i ode na samotno mjesto. I ondje se molio" (Marko 1,35). „A on se povlačio na samotna mjesta i molio" (Luka 5,16).

Dužina tihog vremena nije bitna, ali treba odvojiti dovoljno vremena za razmišljanje o onome što ste pročitali, a zatim i molitvu u vezi toga ili bilo čega drugog što vam padne na pamet. Približavanje Bogu je korisno iskustvo, a kad se jednom stvori uobičajena navika tihog vremena, određeno vrijeme za proučavanje i molitvu željno se iščekuje. Ako su naši rasporedi toliko krcati i nabijeni da mislimo da ne možemo odvojiti neko vrijeme dnevno za sastanak s našim nebeskim Ocem, tada je nužna revizija našeg rasporeda za uklanjanje „zauzetosti".

Napomena: neke istočne religije koje uče principe meditacije uključuju upute o „pražnjenju uma" koncentriranjem na zvuk koji se ponavlja ili određenu riječ koja se mantra. To ostavlja prostora Sotoni da uđe i utabori se u našim mislima. Umjesto toga, kršćani trebaju slijediti savjet apostola Pavla u Filipljanima 4,8: „Uostalom, braćo, što je god istinito, što je god časno, što je god pravedno, što je god čisto, što je god ljubazno, što je god na dobru glasu, je li što krjepost i je li što pohvala — o tome promišljajte!" Ispunjenje vašeg uma tim lijepim mislima može samo donijeti mir i ugoditi Bogu. Naše tiho vrijeme treba biti vrijeme preobrazbe kroz obnavljanje naših umova (Rimljanima 12,2), a ne kroz njihovo pražnjenje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je tiho vrijeme?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries