settings icon
share icon
Pitanje

Što su to teritorijalni duhovi?

Odgovor


„Teritorijalni duhovi“ je naziv koji neki kršćani koriste za demonsko opsjedanje određene geografske lokacije. Ironično je to što pogani koriste isti naziv za opisivanje onozemaljske prisutnosti za koju se vjeruje da boravi na određenoj geografskoj lokaciji.

Kršćanski koncept teritorijalnih duhova dolazi iz odlomaka poput Daniela 10; Ivana 12:31; Ivana 14:30; Ivana 16:11; Marka 5:10; i Efežanima 6:12. Svi ovi odlomci daju naslutiti da je palim anđelima dana neka vrsta odgovornosti nad određenim područjima. Prema tome, čine se teritorijalnima. Međutim, moramo zapamtiti da se takvo čitanje učitava, odnosno da Biblija nikad izrijekom ne određuje hijerarhiju demonske vlasti u svijetu. Ono što Biblija jasno govori je da demoni djeluju u svijetu i da su vjernici itekako uključeni u bitku protiv njih.

Na primjer, u Danielu 10, anđeo se borio s demonskim protivnikom cijelo vrijeme tijekom Danielove molitve i posta. Tek se na kraju Danielova fokusiranog duhovnog vremena anđeo konačno probio i došao do Daniela. Efežanima 6 potiče vjernike da stoje čvrsto protiv duhovnih protivnika i da ostanu budni i spremni za borbu. Nema sumnje da se naša borba na zemlji odražava na neki način u duhovnom svijetu.

Problem unutar naziva „teritorijalni duhovi” u tome je što neki kršćani vjeruju da je njihova dužnost krenuti u duhovni rat s teritorijalnim duhovima. Međutim, to se ne može opravdati Svetim pismom. Ne postoji ni jedno mjesto u Bibliji gdje je netko aktivno nastojao pronaći demona kako bi se borio s njim. Postojali su pojedinci koji su bili opsjednuti demonima i neke su doveli Isusu i njegovim učenicima na liječenje, ali učenici nisu išli okolo nastojeći istjerivati demone iz ljudi. Nitko u Bibliji nije se molio za „vezanje“ „demonskih knezova“ kako ne bi nametnuli svoju volju na stanovnike određenoga grada.

Teritorijalni duhovi, iako eksplicitno nisu biblijska ideja, možda stvarno postoje, kao što smo vidjeli u prethodnim odlomcima. Je li neki duh teritorijalan ili nije, i nije tako važno. Važan je naš odgovor. Onaj tko vjeruje u Krista nema biblijsku podršku da započinje molitveni duhovni rat protiv demona. Umjesto toga, vjernik treba biti svjestan da se odvija duhovna bitka i da ju se treba ozbiljno shvatiti (1. Pt 5:8). Naši životi moraju biti usredotočeni na molitvu i rast u vjeri. Ako se ikada susretnemo s demonom, svakako imamo Kristom dan autoritet da mu se odupremo, ali ne smijemo ih tražiti, bili oni teritorijalni ili bilo kakvi.
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što su to teritorijalni duhovi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries