settings icon
share icon
Pitanje

Što je teologija zamjene?

Odgovor


Teologija zamjene u suštini uči da je Crkva zamijenila Izrael u Božjem planu. Oni koji zastupaju teologiju zamjene vjeruju da Židovi više nisu Božji izabrani narod, te da Bog nema nikakve specifične planove za naciju Izrael u budućnosti. Sva različita gledišta odnosa između Crkve i Izraela mogu se podijeliti u dva dijela: Crkva je nastavak Izraela (teologija zamjene/savezna teologija) ili je Crkva potpuno različita i odvojena od Izraela (dispenzacijanizam/premilenijanizam).

Teologija zamjene uči da je Crkva zamijenila Izrael i da su se mnoga obećanja dana Izraelu u Bibliji ispunila u kršćanskoj Crkvi, a ne u Izraelu. Prema tome, proroštva u Svetom pismu koja se tiču blagoslova i obnove Izraela u Obećanu zemlju se „produhovljuju“ ili „alegoriziraju“ u obećanja Božjega blagoslova za Crkvu. Međutim, ovo gledište suočava se s velikim problemima, poput kontinuiranoga postojanja židovskog naroda tijekom stoljeća, te posebno obnove suvremene države Izrael. Ukoliko je Bog osudio Izrael, te više nema budućnosti za židovsku naciju, kako možemo objasniti nadnaravan opstanak židovskoga naroda tijekom proteklih 2.000 godina unatoč mnogim pokušajima da ih se uništi? Kako možemo objasniti zašto i kako se Izrael ponovno pojavio kao nacija u 20. stoljeću nakon što 1.900 godina uopće nije postojao?

Novi zavjet jasno naučava da se Izrael i Crkva razlikuju. Kada govorimo biblijskim jezikom, Crkva je potpuno različita i odvojena od Izraela, tako da se to dvoje nikada ne smiju zamijeniti ili koristiti jedno za drugo. Sveto pismo nas uči da je Crkva potpuno novo stvorenje koje je nastalo na dan Pedesetnice i nastavit će postojati dok ne bude uzeta na nebo (Efežanima 1,9-11; 1. Solunjanima 4,13-17). Crkva nema nikakav odnos s prokletstvima i blagoslovima koji su bili namijenjeni Izraelu. Savezi, obećanja i upozorenja vrijede jedino za Izrael. Izrael je privremeno stavljen na stranu u Božjem programu tijekom proteklih 2.000 godina, za vrijeme kojih su bili raspršeni po svijetu.

Nakon uzeća (1. Solunjanima 4,13-18), Bog će obnoviti Izrael i staviti ga u žarište njegova plana. Prvi događaj u to vrijeme su Nevolje (Otkrivenje poglavlja 6-19). Svijet će biti osuđen zbog toga što je odbacio Krista, dok će Izrael biti pripremljen kroz nedaće Velikih nevolja za drugi dolazak Mesije. Tada, kada se Krist vrati na zemlju, na kraju Nevoljâ, Izrael će biti spreman prihvatiti ga. Izraelov Ostatak koji preživi Nevolje, spasit će se, a Gospodin će uspostaviti svoje Kraljevstvo na ovoj zemlji, u kojemu će Jeruzalem biti glavni grad. Kada Krist bude vladao kao Kralj, Izrael će biti vodeća nacija, a predstavnici svih naroda doći će u Jeruzalem častiti i štovati Kralja – Isusa Krista. Crkva će se vratiti s Kristom i vladati s Njime tijekom doslovnih tisuću godina (Otkrivenje 20,1-5).

I Stari zavjet i Novi zavjet podržavaju premilenijalno/dispenzacijsko razumijevanje Božjega plana za Izrael. Unatoč tome, najsnažnija potpora za premilenijanizam nalazi se u jasnom učenju Otkrivenja 20,1-7, gdje šest puta piše da će Kristovo Kraljevstvo trajati tisuću godina. Nakon Nevolja, Gospodin će se vratiti i uspostaviti svoje Kraljevstvo s izraelskom nacijom, Krist će vladati nad cijelom zemljom, a Izrael će biti na čelu svih naroda. Crkva će vladati s njim doslovnih tisuću godina. Crkva nije zamijenila Izrael u Božjem planu. Premda se Bog trenutno usredotočuje prvenstveno na Crkvu u ovoj dispenzaciji milosti, Bog nije zaboravio Izrael i jednoga će ga dana obnoviti, tako da će preuzeti ulogu koju mu je namijenio kao svome izabranom narodu (Rimljanima 11). EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je teologija zamjene?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries