settings icon
share icon
Pitanje

Što je teofanija? Što je kristofanija?

Odgovor


Teofanija je očitovanje Boga u Bibliji koje je opipljivo ljudskim osjetilima. U najužem smislu, to je vidljiva pojava Boga u starozavjetnom razdoblju, često, ali ne uvijek, u ljudskom obliku. Neki primjeri teofanije nalaze se u ovim odlomcima:

1. Postanak 12,7-9 – Gospodin se ukazao Abrahamu po njegovom dolasku u zemlju koju je Bog obećao njemu i njegovom potomstvu.

2. Postanak 18,1-33 – Jednog dana Abraham je imao posjetitelje: dva anđela i samog Boga. Pozvao ih je da dođu u njegovu kuću te su ih on i Sara ugostili. Mnogi komentatori vjeruju da ovo također može biti kristofanija, predutjelovljena pojava Krista.

3. Postanak 32,22-30 – Jakov se hrvao s nekim tko je izgledao kao čovjek, ali je zapravo bio Bog (s. 28-30). Ovo također može biti kristofanija.

4. Izlazak 3,2 - 4,17 – Bog se ukazivao Mojsiju u obliku gorućeg grma i govorio mu točno što je želio da učini.

5. Izlazak 24,9-11 – Bog se ukazao Mojsiju, Aronu i njegovim sinovima i sedamdeset starješina.

6. Ponovljeni zakon 31,14-15 – Bog se ukazao Mojsiju i Jošui u prijenosu vodstva na Jošuu.

7. Job 38–42 – Bog je odgovarao Jobu iz vihora i na Jobova pitanja odgovarao kroz dugačke odgovore.

Izraz „slava Gospodnja“ često odražava teofaniju, kao u Izlasku 24,16-18; „stup od oblaka“ ima sličnu funkciju u Izlasku 33,9. Čest uvod za teofaniju može se vidjeti u riječima „Gospod siđe“, kao u Postanku 11,5; Izlasku 34,5; Brojevima 11,25; te 12,5.

Neki biblijski komentatori vjeruju da kad god je netko primio posjet od „anđela Gospodnjeg“, to je ustvari bio predutjelovljeni Krist. Ove pojave mogu se vidjeti u Postanku 16,7-14; Postanku 22,11-18; Sucima 5,23; 2. Kraljevima 19,35; te drugim odlomcima. Drugi komentatori vjeruju da je to zapravo bila anđelofanija, odnosno pojava anđela. Iako kristofanija neosporno postoji u Starom zavjetu, svaka teofanija u kojoj Bog uzima ljudski oblik nagovješćuje utjelovljenje, pri čemu je Bog uzeo obličje čovjeka da živi među nama kao Emanuel, „Bog s nama“ (Matej 1,23).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je teofanija? Što je kristofanija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries