settings icon
share icon
Pitanje

Koji je teleološki dokaz da Bog postoji?

Odgovor


Riječ teleologija dolazi od telos, što znači „svrha“ ili cilj. Koncept podrazumijeva da ako postoji svrha, onda je potreban netko tko ima svrhu, i stoga tamo gdje vidimo da je nešto očito namijenjeno sa svrhom, možemo pretpostaviti da je stvoreno s razlogom. Drugim riječima, dizajn podrazumijeva dizajnera. U životu stalno instinktivno povezujemo ove stvari. Razlika između nacionalnog parka Grand Canyon i planine Rushmore je očita – jedno je dizajnirano, drugo nije. Grand Canyon su jasno formirali neracionalni, prirodni procesi, dok je planinu Rushmore očito stvorilo inteligentno biće – dizajner. Kada šećemo po plaži i nađemo ručni sat, ne pretpostavljamo da su vrijeme i slučajni procesi stvorili sat od pijeska. Zašto? Zato što sat ima jasne tragove dizajna – ima svrhu, prenosi informaciju, ima specifičnu složenost itd. Ni u jednom znanstvenom području dizajn se ne smatra spontanim; uvijek podrazumijeva dizajnera, a što je veći dizajn, veći je i dizajner. Prema tome, uzimajući pretpostavke znanosti, svemir bi zahtijevao dizajnera izvan sebe (tj. nadnaravnog dizajnera).

Teleološki dokaz primjenjuje ovo načelo na čitav svemir. Ako dizajn podrazumijeva dizajnera, a svemir pokazuje tragove dizajna, onda je svemir dizajniran. Jasno, svaki životni oblik u povijesti Zemlje iznimno je složen. Jedna nit DNA jednaka je jednom svesku Enciklopedije Britannica. Ljudski mozak ima otprilike 10 milijardi gigabajta kapaciteta. Osim živih bića ovdje na Zemlji, cijeli svemir je izgleda dizajniran za život. Za život na Zemlji doslovno je potrebno na stotine uvjeta – sve od mase gustoće svemira do aktivnosti potresa mora biti fino podešeno kako bi život opstao. Slučajna vjerojatnost da se sve ovo dogodi doslovno ne možemo niti zamisliti. Izgledi za slučajnost su ogroman broj puta veći su od broja atomskih čestica u cijelom svemiru! Uz toliko dizajna, teško je vjerovati da smo jednostavno slučajnost. Ustvari, nedavno obraćenje najpoznatijeg ateiste/filozofa Antony Flewa na teizam uglavnom se temeljilo na ovom argumentu.

Osim što pokazuje da Bog postoji, teleološki dokaz otkriva nedostatke u teoriji evolucije. Pokret inteligentnog dizajna u znanosti primjenjuje informacijsku teoriju na životne sustave i pokazuje da slučajnost ne može čak ni započeti objašnjavati složenost života. Ustvari, čak je i jednostanična bakterija toliko složena da bez svih njezinih dijelova koji rade zajedno u isto vrijeme ne bi imala nikakvu mogućnost preživljavanja. To znači da se ti dijelovi nisu mogli razviti slučajno. Darwin je prepoznao da bi to mogao biti problem jednog dana samo analizom ljudskog oka. Ništa nije znao o tome da čak i jednostanična bića imaju previše složenosti da bi se objasnila bez stvoritelja!

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koji je teleološki dokaz da Bog postoji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries