settings icon
share icon
Pitanje

Što je teistička evolucija?

Odgovor


Teistička evolucija je jedno od tri glavna svjetonazora o podrijetlu života, dok su ostala dva ateistička evolucija (također poznata kao darvinijanska evolucija i naturalistička evolucija) te posebno stvaranje.

Ateistička evolucija kaže da nema Boga te da život može nastati i da jest nastao prirodno iz pretpostojećih, neživih osnovnih elemenata pod utjecajem prirodnih zakona (poput gravitacije itd.), iako podrijetlo tih prirodnih zakona nije objašnjeno. Posebno stvaranje kaže da je Bog stvorio život izravno, ili ni iz čega ili iz pretpostojećih materijala.

Teistička evolucija kaže jedno od sljedeće dvije stvari. Prva opcija je da Bog postoji, ali da nije bio izravno uključen u nastanak života. On je možda stvorio osnovne elemente, možda je stvorio prirodne zakone, možda je čak stvorio sve to s mišlju da će jednog dana nastati život, ali negdje rano u cijeloj stvari On je digao ruke od svega i prepustio da tvorevina preuzme odatle. Pustio ju je da čini ono što čini, što god to bilo, i život je naposljetku nastao iz neživoga materijala. Ovo je gledište slično ateističkoj evoluciji jer pretpostavlja naturalističko podrijetlo života.

Druga alternativa teističke evolucije jest da Bog nije napravio jedno ili dva čuda kako bi stvorio život kakav poznajemo. Njegova su čuda bila konstantna. Vodio je život korak po korak po stazi koja je išla od prvobitne jednostavnosti do suvremene složenosti, slično Darwinovu evolucijskom stablu života (od riba su nastali reptili, od kojih su nastale ptice i sisavci itd. ). Ondje gdje se život nije mogao razvijati prirodno (kako se ud reptila na kraju pretvori u ptičje krilo prirodno?), Bog se umiješao. Ovo je gledište slično posebnom stvaranju u tome da pretpostavlja da je Bog na neki način nadnaravno djelovao kako bi stvorio život kakav poznajemo.

Postoje mnoge razlike između perspektive biblijskog posebnog stvaranja i perspektive teističke evolucije. Jedna važna razlika tiče se njihovih pogleda na smrt. Teistički evolucionisti vjeruju da je zemlja stara bilijune godina te da geološki stupovi koji sadržavaju fosilne ostatke predstavljaju duga vremenska razdoblja. Budući da se čovjek pojavljuje vrlo kasno u fosilnim ostacima, teistički evolucionisti vjeruju da su mnoga živa bića živjela, umrla i izumrla prije čovjekova zakašnjelog stupanja na scenu. To znači da je smrt postojala prije Adama i njegova grijeha.

Biblijski kreacionisti vjeruju da je zemlja relativno mlada te da su fosilni ostaci nastali tijekom i nakon Noina potopa. Smatra se da se stratifikacija slojeva dogodila zbog hidrološkog razvrstavanja i gustoće toka, što su oboje vidljivi fenomeni. To stavlja fosilne ostatke te smrt i pomor koji opisuju stotine godina nakon Adamova grijeha.

Druga važna razlika između ova dva položaja je način na koji čitaju Postanak. Teistički evolucionisti skloni su prihvatiti ili teoriju po kojoj je dan trajao određeno razdoblje ili teoriju okvira, s tim da su obje te teorije alegorijska tumačenja tjedna stvaranja u Postanku 1. Kreacionisti koji zagovaraju mladu zemlju prihvaćaju doslovne dane od 24 sata dok čitaju Postanak 1. S kršćanske perspektive oba gledišta teističkih evolucionista su problematična zbog toga što nisu u skladu s izvještajem o stvaranju u Postanku.

Teistički evolucionisti zamišljaju darvinijanski scenarij u kojemu su se razvile zvijezde, potom naš sunčev sustav, potom Zemlja, potom biljke i životinje te naposljetku čovjek. Dva gledišta teističke evolucije ne slažu se po pitanju uloge koju je Bog odigrao u razvoju događaja, ali se općenito slažu s darvinijanskom vremenskom crtom. Ta vremenska crta je u sukobu s izvještajem stvaranja iz Postanka. Na primjer, Postanak 1 kaže da je Zemlja bila stvorena prvog dana, a da sunce, mjesec i zvijezde nisu bili stvoreni sve do četvrtoga dana. Neki tvrde da opis u Postanku sugerira da su sunce, mjesec i zvijezde zapravo stvoreni prvoga dana, ali se nisu mogli vidjeti kroz zemljinu atmosferu do četvrtoga dana, zbog čega su stavljeni u četvrti dan. To je malo nategnuto objašnjenje, jer izvještaj u Postanku jasno govori da zemlja nije imala atmosferu sve do drugoga dana. Ukoliko su sunce, mjesec i zvijezde bili stvoreni prvoga dana, onda su se trebali moći vidjeti prvoga dana.

Također, izvještaj u Postanku jasno kaže da su ptice bile stvorene zajedno s morskim bićima na peti dan dok su kopnene životinje stvorene tek šestoga dana. To je izravno u sukobu s darvinijanskim gledištem da su se ptice razvile od kopnenih životinja. Biblijski izvještaj kaže da su ptice nastale prije kopnenih životinja. Gledište teističkih evolucionista kaže upravo suprotno.

Jedan od najlošijih trendova u modernom kršćanstvu jest ponovno tumačenje Postanka kako bi se prilagodilo evolucijskim teorijama. Mnogi poznati biblijski učitelji i apologeti popustili su pred evolucionistima i počeli vjerovati da prianjanje uz doslovno tumačenje Postanka nekako šteti kredibilitetu kršćana. Ako se zbog toga bilo što dogodilo, onda su evolucionisti izgubili poštovanje prema onima čije je uvjerenje u Bibliju toliko slabašno da su spremni brzo promijeniti mišljenje. Iako u akademskim krugova opada broj pravih kreacionista, nekoliko vjernih organizacija poput Answers in Genesis (Odgovori u Postanku), Creation Research Society (Društvo za istraživanje stvaranja) i Institute for Creation Research (Institut za istraživanje stvaranja) potvrdili su da Biblija nije samo usklađena s pravom znanošću nego potvrđuju da nijedna riječ u Bibliji nikad nije bila opovrgnuta pravom znanošću. Biblija je Božja živa Riječ, a dao ju nam je Stvoritelj svemira. Njegov opis stvaranja tog svemira nije kompatibilan s teorijom evolucije, pa čak ni „teističkim“ razumijevanjem evolucije.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je teistička evolucija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries