settings icon
share icon
Pitanje

Koja je svrha crkve?

Odgovor


Djela 2,42 trebala bi se smatrati izjavom misije crkve: „Oni su bili postojani u apostolskoj nauci, zajedničkom životu, lomljenju kruha i u molitvama.“ Dakle, prema onome što čitamo u Svetom pismu, svrhe / aktivnosti crkve trebale bi biti: (1) poučavanje biblijskog nauka, (2) pružanje mjesta na kojemu vjernici mogu imati zajedništvo, (3) blagovanje Gospodnje večere i (4) molitva.

Crkva treba poučavati biblijski nauk kako bismo mogli biti utemeljeni u vjeri. Efežanima 4,14 kaže: „da ne budemo više malodobni, igračka valova, okolo tjerani svakim vjetrom nauke u ljudskoj prijevarnoj igri, usred prepredenosti koja lukavo krči put zabludi.“ Crkva treba biti mjesto zajedništva, na kojemu su kršćani predani jedni drugima i poštuju jedni druge (Rimljanima 12,10), poučavaju jedni druge (Rimljanima 15,14), prijazni su i puni milosrđa jedni prema drugima (Efežanima 4,32), ohrabruju jedni druge (1. Solunjanima 5,11) i najvažnije od svega, ljube jedni druge (1. Ivan 3,11).

Crkva treba biti mjesto gdje vjernici mogu blagovati Gospodnju večeru, sjećanje na Kristovu smrt i njegovo prolivanje krvi za nas (1. Korinćanima 11,23-26). Ideja o „lomljenju kruha“ (Djela 2,42) sa sobom nosi ideju zajedničkog objeda. To je samo još jedan primjer načina na koji crkva promiče zajedništvo. Posljednja svrha crkve, prema Djelima 2,42, jest molitva. Crkva treba biti mjesto koje promiče molitvu, koje poučava molitvi i u kojoj se običava moliti. Filipljanima 4,6-7 ohrabruje nas riječima: „Ne brinite se tjeskobno ni za što, već u svemu iznesite svoje potrebe Bogu prošnjom i molitvom, sve u zahvalnosti. I mir će Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvati srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu.“

Crkva je primila još jedno „poslanje“, naime da naviješta Radosnu vijest spasenja kroz Isusa Krista (Matej 28,18-20; Djela 1,8). Crkva je pozvana da bude vjerna u širenju evanđelja riječju i djelom. Crkva je „svjetionik“ u zajednici – usmjerava ljude prema našemu Gospodinu i Spasitelju Isusu Kristu. Crkva treba promicati evanđelje i pripremiti svoje članove da navijeste evanđelje (1. Petrova 3,15).

O nekoliko dodatnih ciljeva crkve čitamo u Jakovljevoj poslanici 1,27: „Čisto i neokaljano bogoslužje pred Bogom i Ocem sastoji se u ovomu: pohađati sirote i udovice u njihovoj nevolji i čuvati samoga sebe čistim od ovog svijeta.“ Crkva ima dužnost služenja onima koji su u potrebi. To ne podrazumijeva samo naviještanje evanđelja, nego i skrb za fizičke potrebe (hrana, odjeća, sklonište) koje su nužne i prikladne. Crkva, nadalje, one koji vjeruju u Krista treba osposobiti alatima koji su im potrebni da nadvladaju grijeh i ostanu slobodni od opakosti ovoga svijeta. To čini u skladu s načelima koja smo gore naveli: biblijskim naukom i kršćanskim zajedništvom.

Stoga, nakon što smo sve to rekli, koja je svrha crkve? Osobno mi se sviđa ilustracija iz 1. Korinćanima 12,12-27. Crkva je Božje „tijelo“ – mi smo njegove ruke, usta i noge u ovome svijetu. Mi činimo ono što bi Isus Krist činio da još uvijek fizički hoda zemljom. Crkva treba biti „kršćanska“ – treba nalikovati Kristu i slijediti Krista.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja je svrha crkve?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries