settings icon
share icon
Pitanje

Koja je svrha čovjeka prema Bibliji?

Odgovor


Biblija jasno pokazuje da je Bog stvorio čovjeka i da ga je stvorio za svoju slavu (Izaija 43,7). Stoga je, prema Bibliji, konačna svrha čovjeka jednostavno proslaviti Boga.

Možda je teže odgovoriti na pitanje kako to izgleda proslaviti Boga? U Psalmu 100,2-3 nam se kaže da s radošću služimo Bogu i „znamo da je on, Gospod, Bog; on nas je stvorio, a nismo se sami; njegov smo puk i ovce paše njegove." Dio onoga što izgleda proslaviti Boga jest priznati tko je Bog (naš Stvoritelj, za početak) i uzveličati ga i slaviti kao takvog.

Također ispunjavamo svoju svrhu slaveći Boga tako što živimo u odnosu s Njime i vjerno mu služimo (1. Samuelova 12,24; Ivan 17,4). Budući da je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku (Postanak 1,26-27), čovjekova se svrha ne može ispuniti bez Njega. Kralj Salomon pokušao je živjeti radi vlastitog zadovoljstva, ali na kraju života je zaključio da je jedino vrijedno živjeti u štovanju i poslušnosti Bogu (Propovjednik 12,13-14).

U našem palom stanju, grijeh nas razdvaja od Boga i onemogućuje da ga uzveličamo. No, po žrtvi Isusa Krista, naš se odnos s Bogom ispravio – grijeh nam je oprošten i više ne stvara prepreku između Boga i nas (Rimljanima 3,23-24).

Zanimljivo je da smo u stanju proslaviti Boga jer nam je prvi dao slavu. David piše u Psalmu 8,4-6: „Što je čovjek da ga se spominješ, i sin čovječji da ga pohađaš? Ta učini ga malo manjim od anđelā, slavom i čašću njega okruni. Vlast mu dade nad djelima ruku svojih, sve podloži pod noge njegove." (To se također ponavlja u Hebrejima 2,6-8.) Ovaj stih otkriva drugu svrhu koju je Bog dao čovjeku: dominaciju nad zemljom (Postanak 1,28-29). Međutim, ovo se opet može ispravno ispuniti samo kroz ispravan odnos s Bogom.

Što više upoznajemo svog Stvoritelja i što ga više volimo (Matej 22,37-38), to bolje razumijemo tko smo i koja nam je svrha. Stvoreni smo da bismo mu donijeli slavu. Bog ima jedinstveni plan i svrhu za svaku osobu (Psalam 139,13-16), ali možemo znati da, kakvi god ti planovi izgledali, oni će u konačnici rezultirati Njegovom slavom (Izreke 3,6; 1. Korinćanima 10,31).

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Koja je svrha čovjeka prema Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries