settings icon
share icon
Pitanje

Treba li kršćanin promicati mir u svijetu?

Odgovor


Svjetski mir je predivan ideal, ali ideal koji će se realizirati tek kada se Isus vrati (Otkrivenje 21,4). Do tada se mir u svijetu neće dogoditi. Isus je rekao da će do dana Njegovog dolaska biti „ratova i glasova o ratovima“ i „ustat će narod protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva“ (Matej 24,6-7 VB). U svjetskoj povijesti nikada nije postojalo vrijeme da negdje, netko nije ratovao protiv nekoga drugoga. Bilo da se radilo o svjetskom ratu koji je uključivao brojne narode ili lokalnom sukobu između plemena ili klanova, ljudi su uvijek ratovali jedni protiv drugih.

Promicanje svjetskog mira nije biblijski, a i znamo da bez obzira koliko se trudili, ljudska bića nikada neće moći ostvariti mir u svijetu. Iako davanje u dobrotvorne svrhe, promicanje tolerancije i dijeljenje naših materijalnih dobara svakako jesu prikladni za kršćane, to trebamo činiti u ime Isusa, shvaćajući da je samo On onaj koji će donijeti svjetski mir. Dok se svako koljeno ne prigne i svaki jezik ne prizna da je Isus Krist Gospodin (Filipljanima 2,10), ne može postojati istinski i trajni mir. Do tog vremena, kršćani trebaju „težiti za mirom sa svima, i za posvećenjem, bez kojega nitko neće vidjeti Gospodina“ (Hebrejima 12,14 VB).

Kao kršćani trebamo promicati mir umjesto sukoba, imajući na umu da vlastitim djelovanjem, potpuni mir nikada neće biti postignut zbog palog stanja čovjeka. Naša vjera ostaje u Bogu i Isusu Kristu, Knezu mira. Dok ne dođe i obnovi svijet i donese pravi mir, svjetski mir će ostati tek nešto više od sna. Naš najvažniji zadatak jest uvjeriti druge o njihovoj potrebi za Spasiteljem, koji je jedini koji može donijeti mir između pojedinca i Boga. „Opravdani dakle po vjeri, imamo mir s Bogom po Gospodinu našemu Isusu Kristu“ (Rimljanima 5,1 VB). To je, dakle, način na koji promičemo mir u svijetu — donoseći svijetu poruku mira s Bogom: pomirite se s Bogom kroz Krista (2. Korinćanima 5,20).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Treba li kršćanin promicati mir u svijetu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries