settings icon
share icon
Pitanje

Kako je moglo biti svjetla prvoga dana stvaranja ako sunce nije stvoreno sve do četvrtog dana?

Odgovor


Pitanje kako je moglo biti svjetla prvog dana stvaranja kada sunce nije stvoreno sve do četvrtog dana jest jedno od uobičajenih pitanja. Postanak 1,3-5 izjavljuje: „I reče Bog: 'Neka bude svjetlost!' I bi svjetlost. I vidje Bog da je svjetlost dobra; i odijeli Bog svjetlost od tame. I svjetlost Bog prozva dan, a tamu prozva noć. I bi večer, i bi jutro — dan prvi“ (VB). Nekoliko stihova kasnije upoznati smo sa sljedećim: „I reče Bog: 'Neka budu svjetlila na nebeskom svodu da odijele dan od noći, i neka budu za znake i razdoblja i dane i godine; i neka budu za svjetlost na nebeskom svodu da rasvjetljuju zemlju.' I bi tako. I načini Bog dva velika svjetlila: veće svjetlilo da vlada danom i manje svjetlilo da vlada noću — i zvijezde. I postavi ih Bog na svod nebeski da rasvjetljuju zemlju i da vladaju danom i noću te da odijele svjetlost od tame. I vidje Bog da je dobro. I bi večer, i bi jutro — dan četvrti“ (Postanak 1,14-19 VB). Kako je to moguće? Kako je moglo biti svjetla, jutra i večeri – prvog, drugog i trećeg dana – ako sunce, mjesec i zvijezde nisu bili stvoreni sve do četvrtog dana?

To je problem samo ako ne uzmemo u obzir da je Bog beskonačan i svemoguć. Bog ne treba sunce, mjesec i zvijezde da bi dao svjetlost. Bog jest svjetlost! Prva Ivanova 1,5 kaže: „A ovo je navještaj koji smo čuli od njega i navješćujemo vama: Bog je svjetlost i tame u njemu nema nikakve!“ Sam Bog je bio svjetlo prva tri dana stvaranja, baš kao što će biti u novom nebu i novoj zemlji: „Noći ondje i neće biti, i neće trebati svjetiljke ni svjetla sunčeva, jer ih Gospodin Bog obasjava. I kraljevat će u vijeke vjekova“ (Otkrivenje 22,5 VB). Dok nije stvorio sunce, mjesec i zvijezde, Bog se čudesno pobrinuo za svjetlo tijekom „dana“, a možda i tijekom „noći“ (Postanak 1,14).

Isus je rekao: „Ja sam svjetlo svijeta. Tko mene slijedi, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlo života“ (Ivan 8,12). Mnogo važnije od svjetla dana i noći jest Svjetlo koje pruža vječni život svima koji vjeruju u Njega. Oni koji ne vjeruju u Njega bit će osuđeni na „krajnju tamu. Tamo će biti plač i škrgut zubi“ (Matej 8,12). EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako je moglo biti svjetla prvoga dana stvaranja ako sunce nije stvoreno sve do četvrtog dana?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries