settings icon
share icon
Pitanje

Što su svitci s Mrtvog mora i zašto su važni?

Odgovor


Prvo otkriće svitaka s Mrtvog mora dogodilo se 1947. u Kumranu, selu koje se nalazi tridesetak kilometara istočno od Jeruzalema na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora. Mladi beduinski pastir, koji je slijedio zalutalu kozu, bacio je kamen u jednu od špilja duž morskih litica i čuo zvuk pucanja: kamen je pogodio keramičku posudu s kožnim i papirusnim svicima za koje je kasnije utvrđeno da su stari gotovo dvadeset stoljeća. Nakon deset godina i mnogih istraživanja otkriveno je da jedanaest špilja oko Mrtvog mora sadrži desetke tisuća fragmenata svitaka iz trećeg stoljeća prije Krista do 68. godine i predstavlja procijenjenih osamsto zasebnih djela.

Svitci s Mrtvog mora obuhvaćaju veliku zbirku židovskih dokumenata napisanih na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, koji obuhvaćaju mnoge teme i književne stilove. Uključuju rukopise ili fragmente svake knjige u hebrejskoj Bibliji osim knjige o Esteri, a sve su nastale gotovo tisuću godina prije bilo kojeg ranije poznatog biblijskog rukopisa. Svitci sadrže i najstariji postojeći biblijski komentar vezano za knjigu Habakuka i mnoge druge spise, među njima i vjerska djela koja se odnose na židovske sekte tog vremena.

Legende o tome što sadrže Svitci s Mrtvog mora daleko nadmašuju što je zapravo tamo nađeno. Nisu otkrivene nikakve izgubljene knjige iz Biblije ili druge literature koje već nisu postojale. Velika većina Svitaka s Mrtvog mora jednostavno su kopija knjiga Starog zavjeta od 250.-150. prije Krista. Pronađene su i izvanbiblijske i apokrifne knjige, ali ipak su velika većina svitaka primjerci hebrejskog Starog zavjeta. Svitci s Mrtvog mora zapanjujuće su otkriće zbog toga što su u izvrsnom stanju i tako dugo ostali skriveni (preko 2.000 godina). Svitci s Mrtvog mora također nam mogu dati sigurnost u pouzdanost starozavjetnih rukopisa, budući da su razlike minimalne između rukopisa koji su ranije otkriveni i onih koji su pronađeni u Kumranu. Ovo je očiti dokaz načina na koji je Bog stoljećima očuvao svoju Riječ štiteći je od izumiranja i čuvajući je od značajne pogreške.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što su svitci s Mrtvog mora i zašto su važni?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries