settings icon
share icon
Pitanje

Zašto se Biblija naziva svetom Biblijom?

Odgovor


Izraz biblia sacra („svete knjige“) prvi put se pojavio negdje u Srednjem vijeku. Riječ svet ima nekoliko značenja, i kao što ćemo vidjeti, sva ona opisuju Riječ Božju.

Jedno značenje riječi svet jest „sakralan, posvećen, predan“. Kada je Bog govorio Mojsiju u gorućem grmu, zapovjedio mu je da skine svoje sandale, jer je stajao na „svetoj zemlji“, zemlji koju je Božja prisutnost učinila svetom. Budući da je Bog svet, riječi koje govori također su svete. Na isti način, riječi koje je Bog dao Mojsiju na planini Sinaj također su svete, kao što su svete sve riječi koje je Bog dao čovječanstvu u Bibliji. Budući da je Bog savršen, Njegove riječi su savršene (Psalam 19,7). Kako je Bog pravedan i čist, tako je i Njegova Riječ (Psalam 19,8).

Biblija je također sveta jer su ju napisali ljudi pod vodstvom i utjecajem Duha Svetoga. „Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za poučavanje, za prijekor, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude potpun, opremljen za svako dobro djelo“ (2. Timoteju 3,16-17 VB). Grčka riječ koja se prevodi kao „od Boga nadahnuto“ jest theopneustos, sastavljena od theos, što znači „Bog“, i pneo, što znači „dahnuti ili udahnuti“. Iz ovog grčkog korijena dolazi i riječ pneumonija. Dakle, naš sveti Bog, u osobi Duha Svetoga, doslovno je udahnuo svete riječi u autore svake knjige Biblije. Božanski Autor je svet; stoga, ono što piše je sveto.

Drugo značenje riječi svet jest „odvojiti“. Bog je odvojio izraelski narod od svojih suvremenika kako bi bili „kraljevstvo svećenikâ i narod svet“ (Izlazak 19,6). Slično tome, kršćani su odvojeni od nevjernika koji hodaju u tami, kao što je Petar opisao: „A vi ste rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, narod sveti, puk stečeni, da navijestite krjeposti Onoga koji vas iz tmine pozva u svoju čudesnu svjetlost.“ Ovaj aspekt „odvojenosti“ kao svetosti vrijedi i za Bibliju, jer je ona knjiga odvojena od svih ostalih. To je jedina knjiga koju je napisao sam Bog, jedina knjiga koja ima moć osloboditi čovjeka (Ivan 8,32), promijeniti njegov život i učiniti ga mudrim (Psalam 19,7), posvetiti ga i učiniti ga svetim (Ivan 17,17). To je jedina knjiga koja daje život, utjehu i nadu (Psalam 119,50), i to je jedina knjiga koja će ostati zauvijek (Matej 5,18).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto se Biblija naziva svetom Biblijom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries