settings icon
share icon
Pitanje

Zašto mormoni sebe nazivaju Svecima posljednjih dana?

Odgovor


U vrijeme kada je glad za vjerskim iskustvima bila na samom vrhuncu početkom 19. stoljeća, izostanak jedinstva među različitim granama kršćanske vjere postala je kamen spoticanja. Čovjek koji se zvao Joseph Smith predložio je da je upravo njegovo vlastito vjersko iskustvo rješenje. Tvrdio je za sebe da je Božji prorok. Njegovi sljedbenici su tvrdili da je Bog obnovio „sveto svećenstvo apostola i učenika od starine“ i dao ga Josephu Smithu. Smith je također tvrdio da u tim „posljednjim danima“ svijeta, sve druge crkve sudjeluju u otpadništvu, te da se može vjerovati jedino objavama koje je on sam primio (ili onih koji su povezani s njim) za spasenje i pouku.

Organizacija je stvorena prvenstveno trudom Josepha Smitha i Olivera Cowderyja, te je nazvana Crkvom Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Ime je navodno nastalo objavom Isusa Krista. Trebalo je istaknuti tri specifične sigurnosti: 1. Isus Krist je rukopoložio crkvu; 2. služba crkve je specifična posljednjim danima svijeta, te 3. crkvu će činiti jedino pravi sveci koje potvrdi Isus Krist. Takvo ime bi zvučalo veoma primamljivo u vrijeme izrazito nestabilnih doktrina. Mormonska crkva tvrdila je kako je njihova dužnost uspostaviti kraljevstvo Božje i ustanoviti praksu kršćanske vjere u onom obliku kako je to Bog zamislio. Sve se to zajedno nazivalo „obnovom evanđelja“ i bilo je dio pokreta obnove s početka 19. stoljeća.

Prema Bibliji, Bog će uspostaviti svoje kraljevstvo (Izaija 9:7). Sveti nisu pozvani da to učine umjesto Njega. Također, bez obzira vjerujemo li da se posljednji dani odnose na razdoblje samoga kraja vremena na zemlji ili na sve dane nakon dovršene službe Isusa Krista, nema biblijskog temelja da je evanđelje bilo izopačeno i da ga je potrebno obnoviti. Isus je rekao da je izjava Šimuna Petra u kojoj je izjavio da je On „Krist, Sin Boga živoga“ stijena na kojoj će sagraditi svoju crkvu, te da je „vrata pakla neće nadvladati…“ (Matej 16:16, 18). Bog je također tvrdio da, iako su neki zalutali od istine, „čvrst je temelj Božji“ (2. Timoteju 2:18-19). Ovi stihovi ukazuju na trajnu narav crkve unutar konteksta evanđelja. Zbilja, u posljednje vrijeme otpadništvo će obilovati (Matej 24:11), ali evanđelje će ostati netaknuto s onima koji ustraju (Matej 24:13-14).

Pravo djelo današnjih svetih jest da nastave naviještati istinu o vječnom evanđelju (Ivan 3:16; Marko 16:15) i da „za uzor zdravog propovijedanja uzm(u) što s(u) ču(li) ... u vjeri i ljubavi koja je u Kristu Isusu“ (2. Timoteju 1:13).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto mormoni sebe nazivaju Svecima posljednjih dana?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries