settings icon
share icon
Pitanje

Je li istina da se sve događa s razlogom?

Odgovor


Događa li se sve s razlogom? Kratak odgovor je „da"; jer je Bog suveren, nema slučajnih događaja izvan kontrole. Božja se svrha možda krije od nas, ali možemo biti sigurni da se iza svakog događaja nalazi razlog.

U Ivanu 9 postojao je razlog za sljepoću čovjeka, iako su ga učenici pogrešno identificirali (Ivan 9,1-3). Postojao je razlog za Josipovo zlostavljanje, iako se namjera njegove braće u onome što su mu učinili uvelike razlikovala od Božje namjere koja je to dozvolila (Postanak 50,20). Postojao je razlog Isusove smrti – vlasti u Jeruzalemu imale su svoje razloge temeljene na zlim namjerama, a Bog je imao svoje razloge temeljene na pravednosti. Božji suverenitet proteže se i do najnižih stvorenja: „Pa ipak nijedan od njih [vrapčića] neće pasti na zemlju bez Oca vašega" (Matej 10,29).

Nekoliko čimbenika nam pomaže da znamo da se sve događa s razlogom: zakon uzroka i posljedice, nauk o izvornom grijehu i Božja providnost. Sve to pokazuje da se sve događa s razlogom, a ne iz puke slučajnosti ili nasumično.

Prvo, tu je prirodni zakon uzroka i posljedice, također poznat kao zakon sjetve i žetve. Pavao kaže: „Ne varajte se, Bog se ne da izrugivati! Jer što god čovjek sije, to će i žeti. Jer tko sije u tijelo svoje, iz tijela će žeti raspadljivost; a tko sije u Duh, iz Duha će žeti život vječni" (Galaćanima 6,7-8). To znači da u svakom našem postupku ili riječi koju izgovaramo, bilo dobro ili zlo, slijede određene neizbježne posljedice (Kološanima 3,23-25). Netko može pitati: „Zašto sam u zatvoru? Postoji li razlog za to?", a odgovor može glasiti: „Zato što si opljačkao kuću svog susjeda i bio uhvaćen." To je uzrok i posljedica.

Sve što radimo je ili ulaganje u tijelo ili ulaganje u Duh. Žet ćemo sve što smo posijali i žet ćemo razmjerno tome kako smo sijali. „A ovo velim: tko sije oskudno, oskudno će i žeti; a tko sije obilno, obilno će i žeti" (2. Korinćanima 9,6). Vjernik koji hoda u Duhu i „sije" u Duhu imat će duhovnu žetvu. Ako je njegova sjetva bila izdašna, žetva će biti izdašna, ako ne u ovom životu, svakako u budućem životu. Suprotno tome, oni koji „siju" u tijelo, žet će život bez potpunih Božjih blagoslova, kako u ovom životu, tako i u životu koji dolazi (Jeremija 18,10; 2. Petrova 2,10-12).

Razlog zašto se neke stvari događaju obično se može povezati s izvornim grijehom u rajskom vrtu. Iz Biblije je jasno da je svijet pod prokletstvom (Postanak 3,17), koje je rezultiralo slabostima, bolestima, prirodnim katastrofama i smrću. Sve ovo, iako pod Božjom konačnom kontrolom, Sotona ponekad koristi da nanese štetu ljudima (vidi Job 1–2; Luka 9,37-42; 13,16). Netko bi mogao pitati: „Čime sam zaslužio ovu bolest? Postoji li razlog za to?". A odgovor može biti jedan ili više od sljedećih: 1) „Jer živiš u palom svijetu i svi smo podložni bolesti „; 2) „Jer te Bog testira i jača tvoju vjeru"; ili 3) „Jer te Bog u ljubavi disciplinira prema Hebrejima 12,7-13 i 1. Korinćanima 11,29-30."

Zatim imamo ono što se naziva Božjom providnošću. Nauk o providnosti smatra da Bog tiho i nevidljivo radi kroz prirodni svijet kako bi upravljao događajima. Bog u svojoj providnosti ostvaruje svoju svrhu putem prirodnih procesa u fizičkom i društvenom svemiru. Svaki se učinak može pratiti unazad do prirodnog uzroka i nema nikakvog nagovještaja o nečemu čudesnom. Najbolje što čovjek može učiniti da objasni razlog zbog kojeg se nešto događa tijekom prirodnih događaja jest ukazati na „slučajnost".

Vjernici izjavljuju da Bog uređuje slučajnosti. Nevjernik izvodi takve ideje jer vjeruje da prirodni uzroci mogu u potpunosti objasniti svaki događaj bez pozivanja na Boga. Ipak, Kristovi sljedbenici u potpunosti su uvjereni u ovu duboku istinu: „Znamo pak da onima koji ljube Boga sve proizlazi na dobro, onima koji su po njegovoj odluci pozvani" (Rimljanima 8,28).

Knjiga o Esteri pokazuje božansku providnost na djelu. Protjerivanje Vašti, izbor Estere, zavjera ubojice, ponos Hamana, hrabrost Mordokaja, kraljeva nesanica, krvoproliće Zereše i čitanje svitka – sve što se u knjizi događa dovodi do izbavljenja Božjeg naroda. Iako se Bog nikad ne spominje u knjizi o Esteri, jasno se vidi Njegova providnost koja djeluje kroz „slučajnost".

Bog je uvijek na djelu u životu svoga naroda, a u svojoj dobroti će ih dovesti do dobrog svršetka (vidi Filipljanima 1,6). Događaji koji definiraju naše živote nisu samo rezultati prirodnih uzroka ili slučajnih prilika. Bog ih je odredio i namijenjeni su za naše dobro. Često ne osjećamo Božje skriveno vodstvo ili zaštitu tijekom odvijanja događaja u našem životu. No, kad se osvrnemo na prošle događaje, jasnije možemo vidjeti Njegovu ruku, čak i u vrijeme tragedije.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li istina da se sve događa s razlogom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries