settings icon
share icon
Pitanje

Što je svadbena gozba Janjeta?

Odgovor


U svojoj viziji u Otkrivenju 19:7–10, Ivan je vidio i čuo nebeska mnoštva kako slave Boga zbog Janjetove svadbene gozbe — doslovno, „svadbena večera“ — koja je trebala početi. Zamisao svadbene gozbe možemo bolje razumjeti u svjetlu svadbenih običaja iz Kristova vremena.

Vjenčanja su u to vrijeme imala tri dijela. Prvo, mladoženja i roditelji mladenke bi potpisali bračni ugovor, a roditelji mladoženje ili pak sam mladoženja platio bi miraz mladenki ili njezinim roditeljima. Time bi započelo razdoblje zaruka. Upravo su u tom razdoblju bili Josip i Marija kada je ona saznala da je trudna (Matej 1:18; Luka 2:5).

Drugi korak u ovome procesu obično bi se dogodio godinu dana kasnije, kada bi mladoženja zajedno sa svojim prijateljima u ponoć otišao do mladenkine kuće. Pritom bi napravili paradu s buktinjama hodajući ulicama. Mladenka bi unaprijed znala da će se to dogoditi, tako da bi bila spremna sa svojim djevojkama, a tada bi se sve one pridružile paradi u kojoj bi išle do mladoženjine kuće. Taj običaj je poslužio kao osnova za poredbu o deset djevica u Mateju 25:1-13. Treća faza bi bila sama svadbena gozba, koja bi trebala trajati danima, o čemu možemo čitati u Ivanu 2:1-2 gdje je opisana svadba u Kani.

Ivanova vizija u knjizi Otkrivenja opisuje nam svadbenu gozbu Janjeta (Isusa Krista) i njegove Zaručnice (Crkve) u njezinoj trećoj fazi. Pritom se podrazumijeva da su se prve dvije faze već dogodile. Prva faza bila je dovršena na zemlji, kada se svaki vjernik pojedinačno pouzdao u Krista kao svoga Spasitelja. Miraz plaćen mladoženjinom roditelju (Bogu Ocu) bila je Kristova krv prolivena za njegovu Mladenku. Crkva koja je danas na zemlji je, stoga, „zaručena“ za Krista, a poput mudrih djevica u poredbi, svi vjernici bi trebali gledati i čekati dolazak Zaručnika (Drugi dolazak). Druga faza simbolizira uzeće Crkve, kada Krist dolazi da povede svoju mladenku u kuću svoga Oca. Potom slijedi svadbena gozba kao treći i posljednji korak. Smatramo da se svadbena gozba Janjeta događa na nebu između uzeća crkve i drugog dolaska (za koje vrijeme na zemlji traju Nevolje).

Svadbenoj gozbi prisustvovat će Crkva kao Kristova Zaručnica, ali i drugi. Ti „drugi“ uključuju svete iz Staroga zavjeta – oni još neće uskrsnuti, ali njihove duše/duhovi bit će na nebu zajedno s nama. Kao što je anđeo rekao Ivanu da napiše: „Blago onima koji su pozvani na Janjetovu svadbenu gozbu!“ (Otkrivenje 19:9). Janjetova svadbena gozba je slavna proslava svih onih koji su u Kristu!

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je svadbena gozba Janjeta?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries