settings icon
share icon
Pitanje

Što je suvremena teologija?

Odgovor


Suvremena teologija općenito se definira kao proučavanje teologije i teoloških trendova od Prvog svjetskog rata do danas. Ugrubo pokrivajući 20. stoljeće do danas, glavne kategorije kojima se suvremena teologija obično bavi obuhvaćaju fundamentalizam, neopravoslavlje, pentekostalizam, evangelizam, neoliberalizam, katoličanstvo poslije Vatikana II., istočno pravoslavnu teologiju 20. stoljeća i karizmatski pokret.

Uz ove veće kategorije, suvremena teologija također se bavi specijaliziranim područjima kao što su teologija oslobođenja, feministička teologija i razne etničke teologije. Uz široku paletu ispovijesti vjere, malo bibličara se usudi tvrditi da su „stručnjaci" suvremene teologije. Umjesto toga, trend je da se specijaliziramo u jednom ili više područja suvremenog teološkog istraživanja.

Novija grana suvremene teologije je proučavanje međuvjerskog dijaloga. Povijesna kršćanska teologija uspoređuje se sa svjetonazorom nekršćanskih sustava vjerovanja kao temeljem dijaloga između različitih vjera. Nedavna težnja usredotočuje se na zajedničke vrijednosti dviju ili više vjera, poput „Abrahamskih vjera" (judaizam, kršćanstvo i islam) ili istočnih religija (uključujući hinduizam, budizam i kršćanske pokrete poput podzemne kineske crkve).

Suvremena teologija prvenstveno je polje akademskog učenja. Kao takva bavi se intelektualnim izazovima s kojima se susreće teologija, uključujući znanost, društvena pitanja i religijske prakse. Iako mnogi suvremeni teolozi dijele kršćansku baštinu, to ne čine svi. Ustvari, mnogi agnostički ili čak ateistički stručnjaci ulaze u polje i podučavaju svoje poglede na vjeru i vjeru u suvremenom društvu.

Za kršćanina koji vjeruje Bibliji suvremena je teologija važna jer prati razvoj vjerovanja u novijoj povijesti. Međutim, ključno je shvatiti da suvremena teologija često odstupa od tradicionalne kršćanske teologije kada procjenjuje vjeru u kontekstu raznih društvenih pokreta ili u usporedbi s drugim sustavima vjerovanja. Pridržavanje biblijskog svjetonazora obično nije cilj.

Oni koji žele razumjeti što Božja Riječ uči o važnim današnjim temama mogu pronaći korisne informacije u širokom rasponu suvremenih teoloških materijala. Međutim, sama Biblija se ne mijenja. Za vjernika je standard istine, kako sada tako i zauvijek (2. Timoteju 3,16-17).

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što je suvremena teologija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries