settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o tome kada će nam Bog suditi?

Odgovor


Postoje dva odvojena suda. Vjernicima će se suditi pred Kristovim sudištem (Rimljanima 14,10-12). Svaki vjernik će za sebe dati račun, a Gospodin će suditi odluke koje je vjernik donosio – uključujući one koje se odnose na pitanja savjesti. Ovaj sud ne određuje spasenje, koje je isključivo po vjeri (Efežanima 2,8-9), nego je vrijeme kada vjernici moraju dati račun za svoje živote u vezi služenja Kristu. Naš položaj u Kristu jest „temelj“ o kojem se govori u 1. Korinćanima 3,11-15. Ono što gradimo na temelju može biti „zlato, srebro i drago kamenje“ dobrih djela u Kristovo ime, poslušnosti i plodonosnosti – duhovna služba koja se posvećuje tome da se Bog proslavi i gradi crkva. Ili ono što gradimo na temelju može biti „drvo, sijeno i slama“ bezvrijednih, neozbiljnih, ispraznih aktivnosti bez duhovne vrijednosti. To će otkriti Kristovo sudište.

Zlato, srebro i drago kamenje u životima vjernika preživjet će oganj (s. 13), a vjernici će biti nagrađeni na temelju tih dobrih djela – koliko smo vjerno služili Kristu (1. Korinćanima 9,4-27), koliko smo dobro slušali zapovijed o Velikom poslanju (Matej 28,18-20), koliko smo bili pobjedonosni nad grijehom (Rimljanima 6,1-4), koliko smo dobro kontrolirali svoj jezik (Jakovljeva 3,1-9) itd. Morat ćemo dati račun za svoje postupke, bez obzira jesu li oni zaista bili znakoviti u našoj poziciji u Kristu. Oganj Božjeg suda u potpunosti će spaliti „drvo, sijeno i slamu“ riječi koje smo izgovorili i onoga što smo činili što nema vječnu vrijednost. „Svatko će dakle od nas za sebe Bogu dati račun“ (Rimljanima 14,12 VB).

Drugi sud se odnosi na nevjernike kojima će se suditi pred Velikim bijelim prijestoljem (Otkrivenje 20,11-15). Ni ovaj sud ne određuje spasenje. Svatko tko se nađe pred Velikim bijelim prijestoljem jest nevjernik koji je odbacio Krista u životu i stoga je već osuđen na ognjeno jezero. Otkrivenje 20,12 kaže da će nevjernici biti „osuđeni po onome što je napisano u knjigama, po djelima svojim.“ Onima koji su odbacili Krista kao Gospodina i Spasitelja sudit će se na isključivo temelju njihovih djela, a budući da nam Biblija kaže da se „po djelima Zakona nijedno tijelo neće opravdati“ (Galaćanima 2,16), oni će biti osuđeni. Nikakva količina dobrih djela i držanje Božjih zakona ne mogu biti dovoljni za iskupljenje od grijeha. Sve njihove misli, riječi i postupci bit će suđeni u odnosu na Božji savršeni standard, kojeg nisu bili u stanju zadovoljiti. Za njih neće biti nagrade, samo vječna osuda i kazna.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o tome kada će nam Bog suditi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries