settings icon
share icon
Pitanje

Što kaže Biblija o stvaranju nasuprot evoluciji?

Odgovor


U ovome članku nećemo iznositi znanstveni argument rasprave o stvaranju nasuprot evolucije. Ako tražite znanstvene argumente za stvaranje i/ili protiv evolucije, onda vam preporučujemo internet stranice na engleskom jeziku Answers in Genesis (Odgovori u Knjizi Postanka) - http://www.answersingenesis.org i Institute for Creation Research (Institut za istraživanje stvaranja) – http://www.icr.org. U ovome članku pokušat ćemo, na osnovu Biblije, objasniti zašto rasprava o stvaranju nasuprot evolucije uopće postoji. U Rimljanima 1,25 piše: »(Oni) su istinu Božju zamijenili lažju te se klanjali i iskazivali štovanje stvorenju umjesto Stvoritelju, koji je slavljen zauvijek. Amen.«

Ključan čimbenik koji svi trebamo primiti na znanje jest to da su velika većina znanstvenika koji vjeruju u evoluciju ujedno ateisti ili agnostici. Postoje neki među njima koji vjeruju u neki oblik teističke evolucije i drugih koji imaju deističko gledište o Bogu (Bog postoji ali se ne upliće u događaje na ovome svijetu ... sve proizlazi iz prirodnog tijeka). Postoje neki koji zbilja iskreno sagledavaju podatke i dolaze do zaključka da se teorija evolucije bolje uklapa u te podatke. Međutim, takvi čine tek neznatan dio znanstvenika koji zagovaraju evoluciju. Velika većina evolucionista smatra da se život razvio bez IKAKVE intervencije nekog višeg Bića. Evolucija je, po svojoj definiciji, naturalistička znanost.

Kako bi ateizam mogao biti istinit, mora postojati alternativno objašnjenje nastanka svemira i života u njemu. Premda su vjerovanja u neki oblik evolucije postojala i prije Charlesa Darwina, Darwin je prvi koji je razvio uvjerljiv model mehanizma evolucije – prirodni odabir. Darwin je sebe jednoć smatrao kršćaninom, ali kasnije se odrekao kršćanske vjere i postojanja Boga zbog nekih tragedija koje su se dogodile u njegovu životu. Evoluciju je »izmislio« ateist. Osporavanje Božje opstojnosti nije bio Darwinov cilj, no to je bila jedna od krajnjih posljedica teorije o evoluciji. Evolucija omogućuje ateizam. Suvremeni znanstvenici koji podržavaju evoluciju ne žele priznati da žele iznijeti alternativno objašnjenje podrijetla života, a time postaviti temelj ateizma. Međutim, prema Bibliji upravo to je razlog zašto teorija evolucije postoji.

U Bibliji piše: »Bezumnik reče u srcu: 'Nema Boga'« (Psalam 14,1; 53,1). Biblija ujedno naviješta da ljudi nemaju isprike što ne vjeruju u Stvoritelja Boga: »Uistinu, njegova se nevidljiva svojstva, njegova vječna moć i božanstvo, promatrana po njihovim djelima, opažaju od postanka svijeta. Tako nemaju isprike« (Rimljanima 1,20). Prema Bibliji, svatko tko niječe postojanje Boga je bezumnik. Zašto onda ima toliko puno ljudi, uključujući i neke kršćane, koji spremno prihvaćaju da su znanstvenici koji vjeruju u evoluciju nepristrani tumači znanstvenih podataka? Prema Bibliji, svi su oni bezumnici! Bezumnost ne podrazumijeva nedostatak inteligencije. Većina znanstvenika koji vjeruju u evoluciju su genijalni po pitanju inteligencije. Bezumnost označava nesposobnost pravilne primjene znanja. U Izrekama 1,7 čitamo: »Strah je Gospodnji početak spoznaje, ali ludi preziru mudrost i pouku.«

Evolucijski znanstvenici rugaju se stvaranju i/ili Inteligentnom dizajnu kao neznanstvenoj teoriji koja nije dostojna znanstvenog istraživanja. Kako bi se nešto smatralo »znanošću«, oni kažu, treba se moći zapažati i ispitivati, mora biti »prirodoslovno«. Stvaranje je po samoj definiciji »nadnaravno«. Bog, i nadnaravno, ne mogu se zapažati niti ispitivati (tako glasi argument), stoga se stvaranje i/ili Inteligentni dizajn ne mogu smatrati znanošću. Kao posljedica toga, svi podaci filtriraju se kroz unaprijed stvorenu, pretpostavljenu i unaprijed prihvaćenu teoriju evolucije, bez razmatranja alternativnih objašnjenja.

Međutim, porijeklo svemira i života ne može se ispitati niti zapažati. I stvaranje i evolucija zapravo su sustavi koji se zasnivaju na vjeri kada govore o porijeklu. Ni jedna ni druga teorija ne mogu se istražiti, zato što ne možemo otići milijarde (ili tisuće) godina u prošlost kako bismo zapazili postanak svemira i života u njemu. Evolucionisti odbacuju stvaranje na temelju toga što bi ih to logički dovelo do toga da odbace evoluciju kao »znanstveno« objašnjenje porijekla svemira. Evolucija, barem po pitanju porijekla svemira, ne uklapa se u definiciju »znanosti« ništa više od stvaranja. Evolucija je navodno jedino objašnjenje porijekla koja možemo ispitati, stoga je to jedina teorija porijekla koju možemo smatrati »znanstvenom«. No, to je ludost! Znanstvenici koji zagovaraju evoluciju odbacuju uvjerljivu teoriju porijekla a da prije toga nisu iskreno ispitali njezine tvrdnje, jer se ona ne uklapa u njihovu nelogično usku definiciju »znanosti«.

Ukoliko je stvaranje istinito, onda postoji Stvoritelj kojemu smo odgovorni. Evolucija omogućuje ateizam. Evolucija ateistima daje osnovu za objašnjenje života koji postoji bez Stvoritelja Boga. Evolucija niječe potrebu da Bog bude upleten događaje u svemiru. Evolucija je »teorija stvaranja« ateističke »religije«. Prema Bibliji, izbor je jasan. Možemo vjerovati Riječi našega svemoćnog i sveznajućeg Boga, ili možemo vjerovati nelogično pristranim, »znanstvenim« objašnjenjima bezumnika.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što kaže Biblija o stvaranju nasuprot evoluciji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries