settings icon
share icon
Pitanje

Što znači stvaranje 'ex nihilo'?

Odgovor


„Ex nihilo“ na latinskom znači „ni iz čega“. Izraz „stvaranje ex nihilo“ odnosi se na Boga koji stvara sve ni iz čega. „U početku Bog stvori nebo i zemlju“ (Postanak 1,1). Prije tog trenutka nije bilo ničega. Bog nije stvorio svemir od već postojećih građevnih jedinica. Krenuo je od nule.

Biblija nigdje izričito ne kaže da je Bog stvorio sve ni iz čega, ali se to podrazumijeva. U Hebrejima 11,3 čitamo: „Vjerom shvaćamo da su svjetovi oblikovani riječju Božjom, tako da ovo što je vidljivo nije načinjeno od nečega pojavnoga.“ Bibličari smatraju da to znači da je svemir nastao Božjom odredbom i da nije sastavljen od već postojeće materije ili energije.

Ljudi mogu biti vrlo kreativni, ali potrebni su nam materijali od kojih možemo nešto izgraditi. Bog nije tako sputan. To nam je teško shvatiti zbog osnovnog zakona fizike s kojim smo svi upoznati, bez obzira znamo li kako se zove ili ne. „Prvi zakon znanosti“ kaže da se materija (tvar od koje je svemir napravljen) ne može stvoriti ni uništiti. Materija se može pretvoriti iz krutine u tekućinu u plin u plazmu i natrag; atomi se mogu kombinirati u molekule i podijeliti na sastavne dijelove; ali materija se ne može stvoriti ni iz čega niti potpuno uništiti. I stoga nam ova ideja da je Bog stvorio sve ni iz čega nije prirodna. Uopće nije prirodna – već nadnaravna.

Izraz „stvaranje ex nihilo“ odnosi se na nadnaravni događaj koji je bio početak svemira. Bio je to trenutak kada je Bog stvorio nešto ni iz čega.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači stvaranje 'ex nihilo'?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries