settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu zadobiti strast za Isusom?

Odgovor


Ovo se pitanje uklapa u najveću Božju zapovijed, koja se nalazi u Ponovljenom zakonu 6,4-5, da ljubimo svoga Boga cijelim našim bićem. Evo nekoliko smjernica kako to zaključujemo iz Svetog pisma:

1) Naravno da ne možemo voljeti nekoga koga ne poznajemo. Upoznajte Boga i ono što je učinio za vas. Prije nego što je dana zapovijed da ljubimo Boga u Ponovljenom zakonu 6,5, izrečeno je sljedeće: „GOSPOD je Bog naš, GOSPOD je jedan." Jedan aspekt ove izjave jest da je On jedinstven, i što bolje upoznajemo kakav je, to će nam biti lakše ljubiti ga svim svojim bićem. To uključuje i upoznavanje onoga što je učinio za nas. Prije nego što je dana prva zapovijed u Izlasku 20,3, Bog iznosi ono što je učinio za Izrael izvodeći ih iz ropstva u Egiptu. Isto tako, u Rimljanima 12,1-2, zapovijed da prinesemo svoj život kao žive žrtve započinje riječju „milosrđe" – riječju koja nas treba podsjećati na sve milosti Božje prema nama zabilježene u prethodnim poglavljima.

Da bi osoba rasla u ljubavi prema Bogu, treba ga upoznati. Otkrio nam se u prirodi (Rimljanima 1), ali mnogo više kroz svoju Riječ. Moramo steći stalnu naviku svakodnevnog proučavanja Biblije – na način da postane dio našeg života kao što jedemo svaki dan. Bilo bi dobro zapamtiti da je Biblija više od knjige; to je uistinu Božje ljubavno pismo za nas, koje otkriva Njegovu ljubav prema nama kroz stoljeća, posebno kroz službu Isusa Krista, Njegovog Sina. Moramo čitati Bibliju kao pismo od Njega, moleći Duha Svetoga da govori našim srcima o onome što želi da iz toga izvučemo tog dana. Pamćenje važnih stihova i odlomaka također je bitno, kao i razmišljanje o načinima primjene onoga što učimo (Jošua 1,8).

2) Slijedite Isusov primjer konstantne i dosljedne molitve. Kada ispitujemo Isusov život, kao i život Daniela i drugih koji su imali strast za Boga, otkrivamo da je molitva bila važan sastojak njihovih odnosa s Bogom (čak nam i brzo čitanje Evanđelja i Danielove knjige to otkriva). Kao i kod proučavanja Biblije, molitva – iskrena i otvorena komunikacija s Bogom – je ključna. Ne možete zamisliti muškarca i ženu kako rastu u ljubavi bez komunikacije, stoga se molitva ne može zanemariti bez očekivanja da ljubav prema Bogu neće ohladnjeti. Molitva je dio opreme protiv naših najvećih neprijatelja (Efežanima 6,18). Možda ćemo imati želju ljubiti Boga, ali padat ćemo u našem hodu bez molitve (Matej 26,41).

3) Hodajte prisno s Njime SADA. Daniel i njegova tri prijatelja odabrali su poslušati Boga i odbili kompromitirati čak i hranu koju su jeli (Daniel 1). Ostali koji su s njima dovedeni iz Judeje u Babilon kao zarobljenici bačeni su u jamu i nigdje se više ne spominju. Kad su uvjerenja židovskih ratnih zarobljenika dovedena u iskušenje na puno veći način, samo je nekoliko njih stajalo sami za Boga (Daniel 3 i 6). Kako bismo bili sigurni da ćemo kasnije biti revni za Boga, sada moramo hodati s Njime i početi ga slušati u najmanjim testovima! Petar je to naučio na teži način slijedeći Boga „na daljinu", umjesto da se pobliže suobličio s Kristom prije njegove kušnje da ga negira (Luka 22,54). Bog kaže da tamo gdje je čovjekovo blago, tamo će biti i njegovo srce. Dok svoj život ulažemo u Boga kroz služenje Njemu i neugodnosti progona zbog Njega, naše će blago sve više biti s Njime, kao i naša srca (Matej 6,21).

4) Eliminirajte konkurenciju. Isus je rekao da je nemoguće imati dva gospodara (Matej 6,24). U iskušenju smo da ljubimo svijet (sve ono što je ugodno našim očima čini da se osjećamo dobro i zadovoljimo svoje tjelesne želje) (1. Ivanova 2,15-17). Jakov kaže da je prihvaćanje svijeta i prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo (mržnja) prema Bogu i duhovni preljub (Jakovljeva 4,4). Moramo se riješiti toga u svom životu (prijatelja koji bi nas vodili pogrešnim putem, svega onoga što nam oduzima vrijeme i energiju i sprečava nas da služimo Bogu cjelovitije, težnje za popularnošću, težnje za materijalnim i težnje za tjelesnim i emocionalnim zadovoljenjima). Bog obećava da ako ga slijedimo, neće osigurati samo naše potrebe (Matej 6,33), nego će nam ispuniti i naše želje (Psalam 37,4-5).

5) Ako zalutate, počnite u prvom redu raditi ono što vam je pomoglo da rastete u ljubavi prema Bogu. Nije neuobičajeno da imamo krize u odnosu. Petar je imao krizu (Luka 22,54-62), i David je imao svoju (2. Samuelova 11), ali su ustali i nastavili slijediti Boga. Isus u Otkrivenju 2,4 kaže da nije stvar „gubitka" ljubavi, već „ostavljanja" ljubavi. Iscjeljenje je činiti „prva djela", sve ono zbog čega je čovjek od početka rastao u ljubavi prema Bogu. To uključuje i iznad navedene stavke. Prvi korak u tome je priznanje i primanje oprosta i obnovljenog zajedništva koji su rezultat tog priznanja (1. Ivanova 1,9). Nema sumnje da će Bog blagosloviti težnju i strast prema Njemu i kroz to proslaviti svoje ime.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu zadobiti strast za Isusom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries