settings icon
share icon
Pitanje

Što znači imati strah od Boga?

Odgovor


Što se nevjernika tiče, strah od Boga strah je od Božje osude i vječne smrti, koja je vječno odvojenje od Boga (Luka 12,5; Hebrejima 10,31). Što se pak vjernika tiče, strah od Boga nešto je posve drugo. Vjernikov strah je strahopoštovanje prema Bogu. Hebrejima 12,28-29 dobar je opis toga: „Zato, primajući u posjed kraljevstvo koje se ne može uzdrmati, čuvajmo i dalje milost. Njom i dalje štujmo Boga kako mu je ugodno, u strahu i poštovanju. Uistinu, naš 'je Bog oganj koji proždire.'“ To strahopoštovanje opisuje strah od Boga koji trebaju imati kršćani. To je čimbenik koji nas motivira da predamo sebe Stvoritelju Svemira.

Izreke 1,7 kažu: „Strah je Gospodnji početak spoznaje.“ Sve dok ne shvatimo tko je Bog i dok ne razvijemo strahopoštovanje pred Njime, ne možemo imati pravu mudrost i spoznaju. Prava mudrost dolazi jedino od razumijevanja tko je Bog, odnosno da je On svet, pravičan i pravedan. U Ponovljenom zakon 10,12. 20-21 stoji pisano: „Dakle, Izraele, što od tebe traži Jahve, Bog tvoj? Samo to da se bojiš Jahve, Boga svoga; da po svim putovima njegovim hodiš; da ga ljubiš i služiš Jahvi, Bogu svome, svim srcem svojim i svom dušom svojom. ... Boj se Jahve, Boga svojeg; njemu služi; uza nj se priljubi; njegovim imenom priseži. On je tvoja slava, Bog tvoj, koji je radi tebe učinio velika i čudesna djela što su ih vidjele tvoje oči.” Strah od Boga temelj je našega hoda Njegovim putovima, služenja Njemu, pa čak i naše ljubavi prema Njemu.

Neki pokušavaju objasniti strah od Boga za vjernike tako što kažu da Ga oni „poštuju“. Iako je poštovanje svakako jedan dio cijeloga koncepta straha od Boga, puno je više od toga. Biblijski strah od Boga, što se tiče vjernika, uključuje shvaćanje koliko Bog mrzi grijeh te strah od Njegove osude nad grijehom – čak i u vjernikovu životu. Hebrejima 12,5-11 opisuje Božju disciplinu vjernika. Premda se ona provodi s ljubavlju (Hebrejima 12,6), još uvijek izaziva strah. Kao djeca, strah koji osjećamo prema stezi koju primamo od naših roditelja bez sumnje je spriječio neka zla djela. Isto bi trebalo biti i u našem odnosu s Bogom. Trebali bismo se bojati Njegove stege, i zato bismo trebali pokušavati provoditi naše živote na način koji je Njemu ugodan.

Vjernici ne trebaju biti prestravljeni pred Bogom. Nemamo razloga biti prestravljeni pred Njime. Imamo Njegovo obećanje da nas ništa ne može odvojiti od Njegove ljubavi (Rimljanima 8,38-39). Obećao nam je i da nas nikada neće napustiti niti zaboraviti (Hebrejima 13,5). Strah od Boga znači imati toliko strahopoštovanje prema Njemu, da ono ima velik utjecaj na način na koji provodimo život. Strah od Boga znači poštivati ga, biti mu poslušan, pokoravati se Njegovoj disciplini i štovati ga u strahopoštovanju.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači imati strah od Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries