settings icon
share icon
Pitanje

Trebamo li štovati Svetoga Duha?

Odgovor


Znamo da smijemo štovati jedino Boga. Jedino Bog zahtijeva štovanje i jedino Bog zaslužuje da ga štujemo. Na pitanje trebamo li štovati Svetoga Duha nalazimo odgovor samim time što smo odgovorili na pitanje: „Je li Sveti Duh Bog?“ Nasuprot idejama nekih kultova, Sveti Duh nije samo „sila“ nego je osoba. O njemu se govori kao o osobi (Ivan 15:26; 16:7-8, 13-14). On se ponaša kao što bi se ponašalo Biće koje ima osobnost—On govori (1. Timoteju 4:1), On voli (Rimljanima 15:30), On podučava (Ivan 14:26), On zastupa (Rimljanima 8:26), i tako dalje.

Sveti Duh posjeduje božansku narav – On dijeli atribute Boga. On u svojoj bîti nije ni anđeo ni ljudsko biće. On je vječan (Hebrejima 9:14). On je posvuda prisutan (Psalam 139:7-10). Duh je sveznajuć, odnosno On zna „sve… čak i dubine Božje“ (1. Korinćanima 2:10-11). On je apostole poučio „svemu“ (Ivan 14:26). On je bio dijelom procesa stvaranja (Postanak 1:2). O Svetom Duhu se govori u prisnoj vezi i s Ocem i sa Sinom (Matej 28:19; Ivan 14:16). Kao Osoba, može mu se slagati (Djela 5:3-4) i može ga se rastužiti (Efežanima 4:30). Štoviše, neki odlomci u Starom zavjetu koji se pripisuju Bogu primjenjuju se u Novome zavjetu na Duha (usporedi Izaiju 6:8 s Djelima 28:25, te Izlazak 16:7 s Hebrejima 3:7-9).

Božanska Osoba dostojna je štovanja. Bog je „dostojan hvale“ (Psalam 18:3). Bog je velik „hvale predostojan“ (Psalam 48:1). Primili smo zapovijed da štujemo Boga (Matej 4:10; Otkrivenje 19:10; 22:9). Dakle, budući da je Duh božanstvo, treća Osoba našega trojedinog Boga, onda je On dostojan štovanja. U Filipljanima 3:3 čitamo da pravi vjernici, oni koji su obrezani u svojim srcima, štuju Boga po Duhu i slave i raduju se u Kristu. Ovdje nalazimo predivnu sliku o štovanju sve tri osobe Trojstva.

Kako onda štujemo Svetoga Duha? Na isti način kako štujemo Oca i Sina. Kršćansko štovanje je duhovno, proizlazi iz unutarnjeg djelovanja Svetoga Duha kojemu se odazivamo tako što mu dajemo svoj život (Rimljanima 12,1). Štujemo Duha poslušnošću njegovim zapovijedima. Kada je govorio o Kristu, apostol Ivan je objasnio da „tko vrši njegove zapovijedi, ostaje u Bogu u Bog u njemu. I po tome, po Duhu što nam ga daje, spoznajemo da on ostaje u nama“ (1. Ivanova 3:24). Ovdje vidimo poveznicu između poslušnosti Kristu i Svetoga Duha koji prebiva u nama, uvjerava nas u pogledu svega – posebno u pogledu toga da trebamo štovati kroz poslušnost—i osnažuje nas da štujemo.

Štovanje je samo po sebi funkcija Duha. Isus kaže da mi „štujemo u duhu i istini“ (Ivan 4:24). Duhovni su oni ljudi u kojima prebiva Duh koji svjedoči da pripadaju Njemu (Rimljanima 8:16). Njegova prisutnost u našim srcima osposobljava nas da mu uzvratimo štovanjem u Duhu. Mi smo u Njemu kao što je On u nama, kao što je Krist u Ocu i Otac u nama kroz Svetoga Duha (Ivan 14:20, 17:21).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Trebamo li štovati Svetoga Duha?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries