settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu znati na koji način ispravno štovati Boga?

Odgovor


Štovanje se može definirati kao čin čašćenja i ljubavi prema nekom božanstvu, idolu ili osobi na „nesebičan“ način. Čin štovanja uključuje davanje cijelog sebe u slavljenju, zahvalnosti i poštovanju prema danom božanstvu, osobi ili materijalnom objektu. To nije polovičan posao, a tek kad ustanovimo razliku između onoga što štovanje jest a što nije, s obzirom na božanski cilj, možemo potpunije krenuti odgovarati na prethodno pitanje. Istinsko, biblijsko štovanje, kako ga je definirao učenjak A. W. Pink (1886.–1952.) u svom izlaganju Evanđelja po Ivanu, kaže sljedeće: „Otkupljeno srce, koje je okupirano Bogom, izražava se obožavanjem i zahvaljivanjem.“ Kao što je A. W. Tozer rekao: „Pravo štovanje treba biti osobno i beznadno zaljubljeno u Boga, čime ideja o nekoj drugoj ljubavi čak ni izdaleka ne postoji.“

Dakle, istinsko štovanje Boga razlikuje se prema sljedećim kriterijima: prvo, ono dolazi iz otkupljenog srca osobe koja je opravdana pred Bogom po vjeri i koja se pouzdala u Gospodina Isusa Krista za oproštenje grijeha. Kako netko može štovati Boga nebeskoga ako se nije suočio sa svojim grijehom? Štovanje koje proizlazi iz neobnovljenog srca koje sam Sotona i svijet drži u ropstvu Bogu nikada ne može biti prihvatljivo (2. Timoteju 2,26; 1. Ivanova 2,15). Svako je štovanje, osim onog iz „opranog“ srca, uzaludno.

Drugo, istinsko štovanje Boga dolazi iz srca koje želi samo Njega. To je upravo mjesto gdje su Samarijanci griješili; željeli su se klanjati i Bogu i idolima (2. Kraljevima 17,28-41), a to je potvrdio i Gospodin Isus Krist kada je na temu istinskog štovanja razgovarao sa Samarijankom koja je došla zahvatiti vode iz zdenca. „Vi ne znate čemu se klanjate, mi znamo čemu se klanjamo, jer spasenje je od Židovâ“ (Ivan 4,22). Ovi su ljudi štovali Boga „polovičnog srca“, jer njihova potpuna ljubav nije bila usmjerena na Boga. Čak i pravi vjernici mogu pasti u ovom pogledu. Možda ne prihvaćamo fizičke idole, poput Samarijanaca, no što je ono što najviše zaokuplja našu volju, naše vrijeme, naše resurse? Je li to karijera, materijalna dobra, novac, zdravlje, pa čak i naše obitelji? Poput kralja Davida u Psalmu 63,5 zavapimo: „Duša će mi biti kao sala i mrsa sita, i usnama kliktavim hvalit će te usta moja“ (VB). Ništa osim Boga ne može zadovoljiti srce obnovljenog čovjeka, a njegov odgovor na udovoljavanje Bogu, u usporedbi s najboljom hranom ikada, plod je usana koje pjevaju Bogu hvalu (Hebrejima 13,15).

Treće, istinsko štovanje Boga podrazumijeva želju da izgrađujemo svoje znanje o Bogu. Kako smo samo izgubili tu želju u ovim danima! Osim Biblije, koju bismo trebali čitati svakodnevno, moramo dopuniti svoje znanje čitajući i druge dobre knjige. Svoj um stalno moramo ispunjavati onime što je od Boga; Bog nam uvijek treba biti na umu, i sve što radimo treba biti učinjeno u skladu s Njime (Kološanima 3,17; 1. Korinćanima 10,31). Zanimljivo je da grčka riječ „štovanje“ u Rimljanima 12,1 također može značiti „služenje“. Dakle, naš svakodnevni život također treba smatrati štovanjem. Svaki dan trebamo prikazivati sebe kao žrtve žive, svete i ugodne Bogu. Crkva bi svojim štovanjem Boga trebala imati utjecaj na svijet. Vrlo često je suprotno od toga.

Očistimo svoja srca ukoliko zaista želimo štovati trojedinoga Boga u duhu i istini. Naš Bog je svet; On je sasvim „Izdvojen“, Bog koji nas ne može dijeliti s drugim objektima naše ljubavi. Doista, On je Bog koji nas NEĆE dijeliti zbog svoje svetosti. Stvoreni smo da bismo ga štovali, ali pad u grijeh nas je osakatio i uništio. Štovanje je za čovjeka najprirodnija stvar, ali dok se ne vratimo Bogu kroz žrtvu Njegovog dragog Sina, cijelo naše štovanje je uzaludno. Ono je „tuđinska vatra“ pred oltarom (Levitski zakonik 10,1).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu znati na koji način ispravno štovati Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries