settings icon
share icon
Pitanje

Temelji li se štovanje svetaca / Marije na Bibliji?

Odgovor


Biblija bez ikakve sumnje govori da štovati smijemo jedino Boga. U Bibliji osim Boga štovanje primaju jedino lažni bogovi, koji su zapravo Sotona i njegovi demoni. Svi sljedbenici Gospoda Boga odbijaju da ih štuju. Petar i apostoli nisu dali da ih štuju (Djela 10,25-26; 14,13-14). Sveti anđeli odbijaju da ih štuju (Otkrivenje 19,10; 22,9). Odgovor je uvijek isti: »Štujte Boga!«

Rimokatolička crkva pokušava »premostiti« ova jasna biblijska načela time što tvrdi kako oni ne »štuju« Mariju ili svece, nego ih samo duboko poštuju. Međutim, korištenje neke druge riječi ne mijenja suštinu toga čina. Definicija riječi »poštovanje« glasi: »odnositi se s poštovanjem ili štovanjem.« Nigdje u Bibliji ne čitamo kako trebamo štovati bilo koga osim Boga. Nema ničeg pogrešnog u poštivanju vjernih kršćana koji su ovaj svijet napustili prije nas (vidi Hebrejima 11). Nema ničeg pogrešnog u poštivanju Marije kao Isusove zemaljske majke. Mariju Biblija opisuje kao »milosti puna« od Boga (Luka 1,28). U isto vrijeme, u Bibliji ne nalazimo nikakve upute o štovanju onih koji su otišli na Nebo. Svakako, trebamo slijediti njihov primjer, ali ne ih štovati, duboko poštovati ili obožavati!

Kada su primorani priznati da oni, zbilja, štuju Mariju, katolici tvrde kako oni kroz nju zapravo štuju Boga, time što hvale predivnu Božju tvorevinu. Marija je, u njihovu razmišljanju, najljepša i najčudesnija tvorevina, i slaveći nju oni zapravo slave njezina Stvoritelja. Za katolike, to je slično kao kada usmjeravamo slavu umjetniku time što hvalimo njegov kip ili sliku. Problem je u tome što Bog izričito zabranjuje da ga štujemo kroz stvorene stvari. Ne smijemo se ničemu klanjati niti štovati što je u obliku nebeskih ili ovozemaljskih bića (Izlazak 20,4-5). Rimljanima 1,25 ne može biti jasniji: »Istinu (su) Božju zamijenili lažju te se klanjali i iskazivali štovanje stvorenju mjesto Stvoritelju, koji je slavljen zauvijek. Amen.« Da, Bog je stvorio predivne i čudesne stvari. Istina, Marija je bila pobožna žena koja zaslužuje da je poštujemo. Ne, nipošto ne smijemo štovati Boga »neposredno« slaveći stvari (ili ljude) koje je stvorio. Takvo što je čisto idolopoklonstvo.

Najveći iskaz »štovanja« kojime katolici obasipaju Mariju i svece su molitve koje im upućuju. Kao što naredni članak pokazuje, molitva bilo kome izuzev Bogu protivi se Bibliji – molitve svecima i Mariji. Bez obzira moli li se Mariji i / ili svecima, ili se pak traže njihove molitve – ni jedno ni drugo ne temelji se na Bibliji. Molitva je čin štovanja. Kada se molimo Bogu, onda priznajemo da trebamo njegovu pomoć. Kada svoje molitve upućujemo bilo kome drugom osim Bogu znači, onda Bogu krademo slavu koja pripada samo njemu.

Katolici »štuju« Mariju i svece i tako što rade njihove kipove i slike. Mnogi katolici koriste slike Marije i / ili svetaca kao »talismane« (privjeske za sreću). Svako letimično čitanje Biblije otkrit će da je to otvoreno idolopoklonstvo (Izlazak 20,4-6; 1. Korinćanima 12,12; 1. Ivanova 5,21). Moljenje krunice je idolopoklonstvo. Paljenje svijeća ispred kipa ili portreta sveca je idolopoklonstvo. Zakopavanje Josipova kipa u nadi da ćete prodati svoj dom (i puno drugih stvari koje katolici rade) je idolopoklonstvo.

Tu se ne radi o terminologiji, jer problem je isti bez obzira opisujemo li to kao »štovanje« ili »poštovanje« ili pak nekim drugim izrazom. Svaki put kada nešto što pripada Bogu pripišemo nekome drugom, to je idolopoklonstvo. Biblija nas nigdje ne upućuje da štujemo, molimo se, pouzdajemo se ili »idoliziramo« bilo koga drugog osim Boga. Smijemo štovati jedino Boga. Slava, hvala i čast pripadaju isključivo Bogu. Jedino Bog je dostojan primiti ».... slavu, čast i moć...« (Otkrivenje 4,11). Jedino Bog je dostojan da ga štujemo, obožavamo i slavimo (Nehemija 9,6; Otkrivenje 15,4).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Temelji li se štovanje svetaca / Marije na Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries