settings icon
share icon
Pitanje

Što kaže Biblija o štovanju predaka?

Odgovor


Štovanje predaka podrazumijeva vjerovanja i praksu u kojima se moli i prinose žrtve duhovima mrtve rodbine. Štovanje predaka nalazimo u mnogim kulturama diljem svijeta. Molitve i žrtve prinose se zato što se vjeruje da duhovi predaka nastavljaju živjeti u prirodnom svijetu i da stoga mogu utjecati na budućnost i sreću njihove živuće rodbine. Smatra se da duhovi predaka još nastupaju kao posrednici između živih stvorenja i Stvoritelja.

Smrt nije jedini kriterij da bi se nekoga štovalo kao pretka. Osoba je trebala voditi moralan život i biti istaknuta u društvu kako bi zadobila taj status. Za pretke se vjeruje da utječu na živote kasnijih naraštaja tako što ih blagoslivljaju ili proklinju, te se u suštini ponašaju kao bogovi. Prema tome, molitva njima, darivanje i žrtvovanje, sve se to čini kako bi ih se umilostivilo i zadobila njihova blagonaklonost.

Dokazi štovanja predaka pronađeni su u iskopinama u gradu Jerihonu, na Bliskom istoku, a potjecali su iz sedmoga stoljeća prije Krista. Štovanje predaka postojalo je u drevnoj Grčkoj, kao i u rimskim kulturama. Ono je najviše utjecalo na kineske i afričke religije, a nalazimo ga i u japanskim i indijanskim religijama, gdje je poznatiji kao poštivanje predaka.

Što kaže Biblija o štovanju predaka? Prvo, Biblija nam kaže da duhovi mrtvih idu na nebo ili u podzemlje, te da ne ostaju u prirodnom svijetu (Luka 16:20-31; 2. Korinćanima 5:6-10; Hebrejima 9:27; Otkrivenje 20:11-15). Vjerovanje da duhovi nastavljaju prebivati na zemlji nakon smrti i utjecati na živote drugih ljudi kosi se sa Svetim pismom.

Drugo, Biblija nigdje ne spominje da mrtvi služe kao posrednici između Boga i ljudi. Međutim, ona kaže da je ta uloga dana Isusu Kristu. On je bio rođen, živio je bezgrješnim životom, raspet je za naše grijehe, pokopan je u grobu, Bog ga je uskrsnuo od mrtvih, mnogi svjedoci su ga vidjeli, uzašao je na nebo i sada sjedi s desne strane Ocu, odakle zastupa za one koji vjeruju i pouzdaju se u Njega (Djela 26:23; Rimljanima 1:2-5; Hebrejima 4:15; 1. Petrova 1:3-4). Postoji samo jedan Posrednik između Boga i ljudi, a taj je Božji Sin, Isus Krist (1. Timotej 2:5-6; Hebrejima 8:6, 9:15, 12:24). Jedino Krist može izvršiti tu ulogu.

U Izlasku 20:3-6 Biblija kaže da ne smijemo štovati ni jednoga drugog Boga osim Gospodina Boga. Nadalje, budući da se smatralo da gatari i vračevi mogu komunicirati s mrtvima, Bog ih je izričito zabranjivao (Izlazak 22:18; Levitski zakonik 19:32, 20:6, 27; Ponovljeni zakon 18:10-11; 1. Samuelova 28:3; Jeremija 27:9-10).

Sotona uvijek želi zamijeniti Boga, a u tu svrhu koristi laži o štovanju drugih bogova, pa čak i predaka, kako bi ljude odveo od istine o Božjem postojanju. Štovanje predaka je pogrešno zato što se suprotstavlja Božjim jasnim upozorenjima protiv takvoga štovanja. Nadalje, ono želi zamijeniti Isusa Krista, koji je božanski Posrednik između Boga i čovječanstva.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što kaže Biblija o štovanju predaka?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries