settings icon
share icon
Pitanje

Što znači Krist?

Odgovor


Na iznenađenje nekih, „Krist“ nije Isusovo prezime. „Krist“ dolazi od grčke riječi Christos, što znači „pomazanik“ ili „izabranik“. Ovo je grčki ekvivalent hebrejske riječi Mashiach, ili „Mesija“. „Isus“ je Gospodinovo ljudsko ime koje je Mariji dao anđeo Gabriel (Luka 1,31). „Krist“ je Njegov naslov, koji označava da je Isus poslan od Boga da bude Kralj i Izbavitelj (vidi Daniel 9,25; Izaija 32,1). „Isus Krist“ znači „Isus Mesija“ ili „Isus Pomazanik“.

U starom Izraelu, kad je netko dobio položaj autoriteta, ulje mu se izlijevalo na glavu kako bi se označilo da je odvojen za Božju službu (npr. 1. Samuelova 10,1). Kraljevi, svećenici i proroci bili su pomazani na takav način. Pomazanje je bio simboličan čin koji ukazuje na Božji odabir (npr. 1. Samuelova 24,6). Iako se doslovno značenje riječi „pomazanik“ odnosi na primjenu ulja, ono se također može odnositi na nečije posvećenje od Boga, čak i ako se ne koristi doslovno ulje (Hebrejima 1,9).

Postoje stotine proročkih stihova u Starom zavjetu koji se odnose na dolazak Mesije koji će izbaviti svoj narod (npr. Izaija 61,1; Danijel 9,26). Drevni Izrael je mislio da će njihov Mesija doći s vojnom snagom da ih izbavi iz desetljeća sužanjstva zemaljskim kraljevima i poganskim narodima. No Novi zavjet otkriva mnogo bolje izbavljenje koje je osigurao Isus Mesija – izbavljenje od sile i kazne grijeha (Luka 4,18; Rimljanima 6,23).

Biblija kaže da je Isus bio pomazan uljem u dvije različite prilike od strane dvije različite žene (Matej 26,6-7; Luka 7,37-38), ali najznačajnije pomazanje došlo je putem Svetog Duha (Djela 10,38). Isusov naziv „Krist“ znači da je On Božji Pomazanik, Onaj koji ispunjava starozavjetna proročanstva, Izabrani Spasitelj koji je došao spasiti grešnike (1. Timoteju 1,15) i Kralj kraljeva koji se ponovno vraća uspostaviti svoje Kraljevstvo na zemlji (Zaharija 14,9).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači Krist?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries