settings icon
share icon
Pitanje

Što znači Emanuel?

Odgovor


Emanuel je muško hebrejsko ime koje znači „Bog s nama“ ili „Bog je s nama“. Ime Emanuel pojavljuje se u Bibliji tri puta, dva puta u starozavjetnoj knjizi proroka Izaije (7,14 i 8,8) i jednom u Evanđelju po Mateju (1,23).

U knjizi proroka Izaije, djetetu rođenom u vrijeme kralja Ahaza dano je ime Emanuel kao znak kralju da će Juda dobiti olakšanje od napada Izraela i Sirije: „Zato će vam sâm Gospodin dati znak: Evo, začet će djevica i roditi sina, i nazvat će ga imenom Emanuel“ (Izaija 7,14). Ime Emanuel nagovještavalo je činjenicu da će Bog uspostaviti svoju vodeću i zaštitničku prisutnost sa svojim narodom u ovom izbavljenju. Druga, dalekosežna implikacija Izaijinog proročanstva o djetetu po imenu Emanuel odnosila se na rođenje Isusa Krista, izraelskog Mesije.

Sedam stotina godina nakon kralja Ahaza, djevica iz Nazareta po imenu Marija bila je zaručena za Josipa. Prije nego što su se vjenčali, anđeo je posjetio Josipa kako bi potvrdio da je Marija začela dijete po Duhu Svetom (Matej 1,20-21). Kad se dijete rodi, trebali su mu dati ime Isus. Matej, shvaćajući ispunjenje Izaijina proročanstva, donosi ovo nadahnuto otkrivenje: „A sve se to dogodilo da se ispuni ono što Gospodin bijaše rekao po proroku: 'Evo, djevica će začeti i roditi sina; i oni će ga nazvati imenom Emanuel', što u prijevodu znači: Bog s nama“ (Matej 1,22-23).

Isus je ispunio Izaijino proročanstvo jer je doslovno bio „Bog s nama“; bio je u potpunosti čovjek, a opet u potpunosti Bog. Krist je došao živjeti u Izrael sa svojim narodom, kao što je Izaija prorekao. Matej je Isusa prepoznao kao Emanuela, živi izraz utjelovljenja – čudo Sina Božjega koji je postao čovjekom i udomio se među nama kako bi nam mogao otkriti Boga. Isus je bio Bog s nama, očitovan u ljudskom tijelu (1. Timoteju 3,16).

Evanđelje po Ivanu lijepo opisuje utjelovljenje: „I postade Riječ tijelom i prebivaše među nama; i promatrali smo slavu njegovu, slavu kao u jedinorođenoga od Oca, punog milosti i istine… Boga nitko nikada nije vidio; jedinorođeni Sin, koji je u Očevu naručju, on ga je objavio“ (Ivan 1,14-18).

U Isusu je Bog hodao s nama i razgovarao s nama kao što je učinio s Adamom i Evom u Edenskom vrtu. Kristov dolazak pokazao je cijelom čovječanstvu da je Bog vjeran ispuniti svoja obećanja. Isus nije bio samo Božji znak s nama, poput djeteta rođenog u Ahazovo vrijeme. Isus je bio Bog s nama osobno.

Isus je Emanuel. On nije djelomična objava Boga s nama; Isus je Bog s nama u svoj svojoj punini: „Jer u njemu tjelesno prebiva sva punina Božanstva“ (Kološanima 2,9). Isus je napustio slavu neba i uzeo oblik sluge kako bi se mogao poistovjetiti s nama u našim svakodnevnim ljudskim borbama (Filipljanima 2,6-11; Hebrejima 4,15-16).

Emanuel je naš Spasitelj (1. Timoteju 1,15). Bog je poslao svoga Sina da živi među nama i umre za nas na križu. Kroz Kristovu prolivenu krv možemo se pomiriti s Bogom (Rimljanima 5,10; 2. Korinćanima 5,19; Kološanima 1,20). Kad smo rođeni od njegova Duha, Krist dolazi živjeti u nama (2. Korinćanima 6,16; Galaćanima 2,20).

Naš Emanuel bit će zauvijek s nama. Nakon svog uskrsnuća od mrtvih, prije nego što se Isus vratio Ocu, dao je ovo obećanje: „I evo, ja sam s vama u sve dane, sve do svršetka svijeta“ (Matej 28,20; vidi također Hebrejima 13,5). Ništa nas nikada ne može odvojiti od Boga i Njegove ljubavi prema nama u Kristu (Rimljanima 8,35-39).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači Emanuel?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries