settings icon
share icon
Pitanje

Što je Kovčeg saveza?

Odgovor


Bog je sklopio savez (uvjetan savez) s djecom Izraelovom kroz svoga slugu Mojsija. Obećao je dobro njima i njihovoj djeci naraštajima ako budu poslušni Njemu i Njegovim zakonima; ali uvijek ih je upozoravao na očaj, kaznu i raspršenje među narodima ako mu ne budu poslušni. Kao znak svoga saveza, rekao je Izraelcima da naprave kovčeg prema planu koji im je dao, u kojega su trebali staviti kamene ploče s Deset zapovijedi. Ta kutija, ili sanduk, nazvan je „kovčeg“ i bio je napravljen od bagremova drveta i obložen je zlatom. Kovčeg je bio smješten u unutarnjem svetištu Prebivališta u pustinji, te u Hramu koji je kasnije bio sagrađen u Jeruzalemu. Taj kovčeg je poznat kao „Kovčeg saveza“.

Pravo značenje Kovčega saveza uključivalo je ono što se događalo na poklopcu kutije, poznatog kao „Pomirilište.“ Izraz „Pomirilište“ dolazi od hebrejske riječi koja znači „pokriti, umiriti, smiriti, očistiti, otkazati ili pomiriti što.“ Tu bi Veliki svećenik, samo jednom godišnje (Levitski zakonik 16), ušao u Svetinju nad svetinjama gdje se držao Kovčeg, i izvršio bi obred pomirenja za svoje grijehe i za grijehe Izraelaca. Svećenik bi poprskao krv žrtvenih životinja na Pomirilište, kako bi umirio Božji gnjev i srdžbu zbog prošlih počinjenih grijeha. To je bilo jedino mjesto na svijetu gdje se to pomirenje moglo obaviti.

Pomirilište na Kovčegu simbolično je nagovještavalo konačnu žrtvu za sve grijehe – krv Kristovu prolivenu na križu za otpuštanje grijeha. Apostol Pavao, bivši farizej koji je dobro poznavao Stari zavjet, shvaćao je taj koncept jako dobro kada je o Kristu kao našem Pomirilištu za grijehe u Rimljanima 3:24-25 napisao: „…i svi su opravdani darom njegove milosti, otkupljenjem u Kristu Isusu. Njega je Bog izložio da svojom krvi bude Pomirilište po vjeri.“ Kao što je postojalo samo jedno mjesto za pomirenje grijeha u Starom zavjetu – Pomirilište na Kovčegu saveza—tako postoji samo jedno mjesto za pomirenje u Novom zavjetu i danas—križ Isusa Krista. Kao kršćani, više ne gledamo na Kovčeg nego na samoga Gospodina Isusa kao pomirnicu i okajnicu za naše grijehe.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Kovčeg saveza?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries