settings icon
share icon
Pitanje

Što je vječni život?

Odgovor


Kad Biblija govori o vječnom životu, to se odnosi na Božji dar koji dolazi samo „po Kristu Isusu, Gospodinu našemu“ (Rimljanima 6,23). Ovaj je dar u suprotnosti sa „smrću“ koja je prirodni rezultat grijeha.

Dar vječnoga života dolazi onima koji vjeruju u Isusa Krista, koji je sam „uskrsnuće i život“ (Ivan 11,25). Činjenica da je ovaj život „vječan“ ukazuje na to da je to trajni život – traje i traje i traje, nema kraja.

Međutim, pogrešno je gledati na vječni život kao na neprekidnu progresiju godina. Uobičajena novozavjetna riječ za „vječni“ je aiónios, koja nosi ideju o kvaliteti kao i o količini. Zapravo, vječni život uopće nije povezan s „godinama“ jer je neovisan o vremenu. Vječni život može funkcionirati izvan i iznad vremena, kao i unutar vremena.

Iz tog se razloga o vječnom životu može razmišljati kao nečemu što kršćani sada doživljavaju. Vjernici ne moraju „čekati“ vječni život, jer to nije nešto što započinje kad umru. Umjesto toga, vječni život započinje onog trenutka kad osoba povjeruje u Krista. To je naše trenutno vlasništvo. Ivan 3,36 kaže: „Onaj tko vjeruje u Sina, ima život vječni.“ Zapazite da vjernik „ima“ (sadašnje vrijeme) ovaj život (glagol je također sadašnji vremenski oblik u grčkom). Slične konstrukcije sadašnjeg vremena nalazimo u Ivanu 5,24 i Ivanu 6,47. Fokus vječnoga života nije na našoj budućnosti, već na našoj trenutnoj poziciji u Kristu.

Biblija neraskidivo povezuje vječni život s osobom Isusa Krista. Ivan 17,3 važan je stih u tom pogledu, budući da Isus moli: „A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskoga Boga, i Isusa Krista, koga si poslao.“ Ovdje Isus izjednačava „vječni život“ sa spoznajom o Bogu i Sinu. Nema spoznaje Boga bez Sina, jer se Otac preko Sina objavljuje izabranima (Ivan 17,6; 14,9).

Ovo životvorno znanje Oca i Sina istinsko je osobno znanje, a ne samo naučena svijest. Na Sudnjem će danu biti neki koji su tvrdili da su Kristovi sljedbenici, ali nikada nisu imali odnos s Njime. Tim lažnim vjernicima Isus će reći: „Nikada vas nisam poznavao: Idite od mene, vi koji činite bezakonje“ (Matej 7,23). Apostol Pavao postavio je za cilj upoznati Gospodina i povezao to znanje s uskrsnućem od mrtvih: „[Želim] upoznati njega i snagu njegova uskrsnuća, i zajedništvo u njegovim patnjama, suobličujući se njegovoj smrti ne bih li kako prispio k uskrsnuću mrtvih“ (Filipljanima 3,10-11).

U Novom Jeruzalemu apostol Ivan vidi rijeku koja „izvire iz prijestolja Božjega i Jaganjčeva“, a „s obje strane rijeke bijaše stablo života… lišće stabla bijaše za ozdravljanje narodâ“ (Otkrivenje 22,1-2). U Edenu smo se pobunili protiv Boga i bili protjerani od stabla života (Postanak 3,24). Na kraju, Bog milostivo obnavlja naš pristup drvetu života. Taj se pristup pruža preko Isusa Krista, Jaganjca Božjeg koji uklanja grijeh svijeta (Ivan 1,29).

Trenutno je svaki grešnik pozvan da upozna Krista i primi vječni život: „I tko god hoće, neka zagrabi vodu života besplatno“(Otkrivenje 22,17).

Kako možeš znati da imaš vječni život? Prije svega, priznaj svoj grijeh pred našim svetim Bogom. Zatim prihvati da je Bog providio Spasitelja za tebe. „Jer tko god zazove ime Gospodinovo, bit će spašen“ (Rimljanima 10,13). Isus Krist, Sin Božji, umro je za tvoje grijehe i uskrsnuo treći dan. Vjeruj ovu dobru vijest; pouzdaj se u Gospodina Isusa kao svog Spasitelja i bit ćeš spašen (Djela 16,31; Rimljanima 10,9-10).

Ivan to kaže vrlo jednostavno: „A ovo je to svjedočanstvo: Bog nam je dao život vječni, i taj život je u njegovu Sinu. Onaj tko ima Sina, ima život; onaj tko nema Sina Božjega, nema život“ (1. Ivanova 5,11-12).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je vječni život?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries