settings icon
share icon
Pitanje

Koja je definicija teologije?

Odgovor


Riječ „teologija“ dolazi od dvije grčke riječi koje zajedno znače „nauk o Bogu.“ Kršćanska teologija je, jednostavno rečeno, pokušaj razumijevanja Boga koji se objavio u Bibliji. Ni jedna teologija nije u stanju u potpunosti objasniti Boga i njegove putove, jer Bog je beskrajno i vječno uzvišeniji od nas. Prema tome, svaki pokušaj da ga opišemo imat će svojih nedostataka (Rimljanima 11,33-36). Usprkos tome, Bog želi da ga poznajemo onako kako možemo, a teologija je umjetnost i znanost poznavanja onoga što možemo znati i razumjeti o Bogu na organiziran i razumljiv način. Neki ljudi izbjegavaju teologiju jer vjeruju da donosi podjele. Međutim, kada teologiju shvatimo na pravilan način, ona zapravo ujedinjuje. Pravilna, biblijska teologija je dobra; ona je učenje Božje riječi (2. Timoteju 3,16-17).

Dakle, proučavanje teologije nije ništa više nego uranjanje u Božju riječ kako bismo otkrili što je Bog otkrio o sebi. Kada to činimo, dolazimo Njemu kao Stvoritelju svega, kao Održavatelju svega i kao Sucu svega. On je Alfa i Omega, početak i kraj svega. Kada je Mojsije upitao tko ga šalje faraonu, Bog mu je odgovorio: „JA SAM KOJI JESAM“ (Izlazak 3,14). Ime JA JESAM označava osobnost. Bog ima ime, baš kao što je i drugima dao ime. Ime JA JESAM odnosi se na slobodnu, svrhovitu, samodostatnu osobnost. Bog nije vječna sila ili kozmička energija. On je svemoguće, neovisno i samostalno Biće, koje ima um i volju, kao i „osoban“ Bog, koji je sebe objavio čovječanstvu kroz svoju Riječ i kroz svoga Sina, Isusa Krista.

Proučavati teologiju znači znati Boga kako bismo ga bili sposobni proslaviti kroz našu ljubav i poslušnost. Zapazite kako stvari trebaju napredovati: moramo ga najprije poznavati da bismo ga mogli voljeti, a moramo ga voljeti prije nego što možemo imati želju pokoravati mu se. Stoga, poznavanje, ljubav i poslušnost Bogu neizmjerno obogaćuju naš život utjehom i nadom koju On daje. Loša teologija i površno, netočno razumijevanje Boga samo će pogoršati naš život, umjesto da nam donese utjehu i nadu za kojom čeznemo. Znanje o Bogu je izrazito važno. Ponašamo se okrutno prema sebi ukoliko pokušavamo živjeti u ovom svijetu bez spoznaje o Bogu. Ovaj svijet je bolno mjesto, a život u njemu često nas razočara i donosi nam neugodnosti. Odbacite teologiju i osudili ste se na život bez ikakva smisla i usmjerenja. Bez teologije, uzalud trošimo svoj život i gubimo naše duše.

Svi kršćani trebaju biti prožeti teologijom – intenzivnim, osobnim proučavanjem Boga – kako bismo znali, voljeli i pokoravali se Onomu s kime ćemo radosno provesti vječnost. EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja je definicija teologije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries