settings icon
share icon
Pitanje

Što je evanđelist?

Odgovor


Evanđelist je netko tko naviješta radosnu vijest; drugim riječima, propovjednik evanđelja ili misionar. Osoba s darom evangelizacije često je netko tko putuje od mjesta do mjesta kako bi propovijedao evanđelje i pozivao na obraćenje. Ljudski autori četiriju evanđelja – Matej, Marko, Luka i Ivan – ponekad se nazivaju „evanđelisti“ jer su zabilježili službu Isusa Krista – uistinu „dobru vijest“.

Efežanima 4,11-13 kaže: „On je i dao jedne za apostole, jedne za proroke, jedne za evanđeliste, a jedne za pastire i učitelje; za usavršavanje svetih, za djelo služenja, za izgradnju Kristova tijela, dok svi ne prispijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do savršena čovjeka, do mjere uzrasta Kristove punine.“ U Djelima 21,8 Filip je imenovan kao evanđelist, a u 2. Timoteju 4,5 Pavao potiče Timoteja da vrši posao evanđelista. Ovo su jedine tri upotrebe riječi „evanđelist“ u cijeloj Bibliji. Drugi ljudi bi se mogli smatrati „evanđelistima“ u smislu da su propovijedali dobru vijest, uključujući samog Isusa (Luka 20,1) i Pavla (Rimljanima 1,15), ali Filip je jedina osoba koja se u Bibliji izričito naziva evanđelistom.

Filip je bio jedan od sedam đakona izabranih kako bi apostoli mogli obavljati svoje djelo poučavanja i molitve (Djela 6,2-4). Očito se Filip nastanio u Cezareji i ondje živio nekih 20 godina prije nego što je Pavao stigao u Djelima 21. Filipov prethodni evangelizacijski rad bio je u Samariji (Djela 8,4-8). On je Samaritancima „propovijedao Krista“ (5. stih) i činio čuda, uključujući istjerivanje demona i liječenje paralitičara. Zanimljivo je da je Filip izvršio krštenje vodom u Isusovo ime, ali krštenje Duhom Svetim nije se dogodilo sve dok apostoli nisu došli u Samariju.

Prisutnost Petra i Ivana u Samariji i prebivanje Duha među vjernim Samaritancima (Djela 8,17) potvrdili su Filipovu službu tamo. Kao evanđelist, Filip je propovijedao evanđelje, a kada su Samaritanci povjerovali i primili Duha, bili su dobrodošli u crkvu. Tamo gdje je ranije postojala podjela i neprijateljstvo između Židova i Samaritanaca, sada je postojala duhovna sveza ljubavi (Kološanima 3,14). Filipovi pionirski napori postavili su temelj njegovim slušateljima da prime Duha Svetoga po vjeri. Evangelizacijska priprema za spasenje je ono što su oni koji su pozvani evanđelisti činili oduvijek.

Filipova služba evanđelista nastavlja se u Djelima 8 dok ga anđeo vodi da ide pustinjskim putem u Gazu. Na putu susreće etiopskog eunuha – dvorskog službenika etiopske kraljice. Filip otvara čovjekovo razumijevanje Riječi Božje i eunuh je spašen. Filip krsti čovjeka, a Duh Sveti ugrabi Filipa (Djela 8,39). Filip se kasnije „nađe u Azotu; prolazeći je propovijedao u svim gradovima, sve dok nije stigao u Cezareju“ (40. stih). Kamo god je išao, Filip je dijelio evanđelje. To je ono što evanđelisti rade.

Timoteju je rečeno da vrši propovijedanje pred spasenje koje je „djelo evanđelista“ (2. Timoteju 4,5). Ovo isto propovijedanje dobre vijesti opći je poziv učenicima u Velikom poslanju i svima nama do svršetka svijeta (Matej 28,16-20). U Judinoj poslanici 1,3, svi sveci trebaju se ozbiljno boriti za vjeru koja im je predana, a u 23. stihu trebamo „sa strahom spašavati iz ognja“.

Služba evanđelista bit će potrebna sve dok crkva ne dostigne Kristovu zrelost (Efežanima 4,13). Dobra vijest namijenjena je dijeljenju. A imamo najbolju vijest od svih – Isus je umro i uskrsnuo i spašava sve koji će ga zazvati (Rimljanima 10,9-13).EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je evanđelist?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries