settings icon
share icon
Pitanje

Što je apostol?

Odgovor


Riječ „apostol“ znači onaj koji je poslan. U Novom zavjetu postoje dvije osnovne upotrebe riječi „apostol“. Prvi se konkretno referira na dvanaest apostola Isusa Krista. Drugi se općenito referira na druge pojedince koji su poslani da budu glasnici/ambasadori Isusa Krista.

Dvanaestorica apostola imala su jedinstven položaj. Govoreći o Novom Jeruzalemu, Otkrivenje 21,14 kaže: „Gradske zidine imahu dvanaest temelja, a na njima imena dvanaestorice Jaganjčevih apostola.“ Dvanaestorica apostola također se spominju u Mateju 10,2; Marko 3,14; 4,10; 6,7; 9,35; 14,10. 17. 20; Luka 6,13; 9,1; 22,14; Ivan 6,71; Djela 6,2; i 1. Korinćanima 15,5. Upravo su ova dvanaestorica apostola bili prvi glasnici evanđelja nakon smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Ovih dvanaest apostola su temelj crkve – a Isus je kamen temeljac (Efežanima 2,20).

Ova specifična vrsta apostola danas nije prisutna u crkvi. Kvalifikacije ove vrste apostola bile su: (1) biti svjedok uskrslog Krista (1. Korinćanima 9,1), (2) biti izričito izabran od strane Duha Svetoga (Djela 9,15) i (3) imati sposobnost činiti znakove i čuda (Djela 2,43; 2. Korinćanima 12,12). Odgovornost dvanaestorice apostola, koji su postavili temelje crkve, također govori u prilog njihovoj jedinstvenosti. Dvije tisuće godina kasnije i dalje ne radimo na temeljima.

Osim jedinstvenih dvanaest apostola Isusa Krista, postojali su i apostoli u generičkom smislu. Barnaba se spominje kao „apostol“ u Djelima 13,2 i 14,4. Andronik i Junija su vjerojatno identificirani kao apostoli u Rimljanima 16,7. Ista grčka riječ koja se obično prevodi kao „apostol“ koristi se za Tita u 2. Korinćanima 8,23 i Epafrodita u Filipljanima 2,25. Dakle, definitivno naizgled ima mjesta da se izraz „apostol“ koristi za označavanje nekoga osim dvanaestorice apostola Isusa Krista. Svatko tko je bio „poslan“ mogao se nazvati apostolom.

Koja bi točno bila uloga apostola osim uloge dvanaestorice apostola? To nije sasvim jasno. Po definiciji riječi, najbliži apostolu u općem smislu danas je misionar. Misionar je Kristov sljedbenik koji je poslan s posebnim poslanjem naviještanja evanđelja. Misionar je Kristov poslanik ljudima koji nisu čuli dobru vijest. Međutim, kako bismo spriječili zabunu, vjerojatno je najbolje ne koristiti izraz „apostol“ za označavanje bilo kojeg položaja u današnjoj crkvi. Velika većina pojavljivanja riječi „apostol“ ili „apostoli“ u Novom zavjetu odnosi se na dvanaest apostola Isusa Krista.

Danas ima nekih koji žele vratiti položaj apostola. To je opasan pokret. Često oni koji zagovaraju apostolsku službu traže autoritet jednak, ili barem imitatorski, autoritetu izvorne dvanaestorice apostola. Nema apsolutno nikakvih biblijskih dokaza koji bi poduprli takvo shvaćanje uloge apostola danas. To bi odgovaralo upozorenju Novog zavjeta protiv lažnih apostola (2. Korinćanima 11,13).

U određenom smislu, svi sljedbenici Isusa Krista pozvani su da budu apostoli. Svi mi trebamo biti njegovi ambasadori (Matej 28,18-20; 2. Korinćanima 5,18-20). Svi mi trebamo biti „oni koji su poslani“ (Djela 1,8). Svi trebamo biti propovjednici dobre vijesti (Rimljanima 10,15).EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je apostol?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries