settings icon
share icon
Pitanje

Što je Bog?

Odgovor


A. W. Tozer je napisao: „Kakav je Bog? Ako pod tim pitanjem mislimo: 'Kakav je Bog u srži?', nema odgovora. Ako mislimo: 'Što je Bog otkrio o sebi da ograničen razum može shvatiti?', vjerujem da je odgovor potpun i dovoljan."

Tozer je u pravu da ne možemo znati što je Bog u odnosu na Njega. Knjiga o Jobu izjavljuje: „Možeš li dokučiti dubine Božje? Možeš li dokučiti savršenstvo Svemogućega? Od neba je više — što ćeš učiniti? Od Šeola dublje — što možeš doznati?" (Job 11,7-8 VB).

Međutim, možemo se pitati što je Bog objavio o sebi u svojoj Riječi i kreaciji što „ograničen razum" može razumjeti.

Kada je Bog uputio Mojsija da ide egipatskom faraonu i zatraži puštanje Izraelaca, Mojsije je upitao Boga: „Gle, kad ja dođem k sinovima Izraelovim pa im kažem: 'Bog otaca vaših poslao me k vama', a oni mi reknu: 'Kako mu je ime?', što ću im kazati?" (Izlazak 3,13).

Odgovor koji je Bog dao Mojsiju bio je jednostavan, a opet pun otkrivenja: „I reče Bog Mojsiju: 'JA SAM KOJI JESAM.' Onda reče: 'Ovako kaži sinovima Izraelovim: 'Ja jesam posla me k vama'" (Izlazak 3,14).

Ovo ime govori o činjenici da je Bog čista egzistencija, ili ono što neki zovu čista stvarnost. Čista stvarnost je ono što JEST bez mogućnosti da ne postoji. Drugim riječima, mnogo toga može postojati (npr. ljudska bića, životinje, biljke), ali samo jedno može biti egzistencija. Sve drugo ima „bitak", ali samo Bog jest Bitak.

Činjenica da je samo Bog Bitak vodi ka barem pet istina o tome što je Bog – kakav je Bog.

Prvo, jedino je Bog samo-postojeće biće i prvi uzrok svega ostaloga što postoji. Ivan 5,26 jednostavno kaže: „Otac ima život u sebi." Pavao je propovijedao: „Niti ga ljudske poslužuju ruke, kao da bi što trebao on koji svima daje život i dah i sve" (Djela 17,25).

Drugo, Bog je neophodno biće. Neophodno biće jest onaj čije nepostojanje nije opcija. Samo Bog je neophodno biće; sve drugo su moguća bića, što znači da ne moraju postojati. Međutim, ako Bog ne postoji, ne bi postojalo ni bilo što drugo. Samo je On neophodno biće po kojemu sve ostalo trenutno postoji. To je činjenica koju Job navodi: „Kad bi na to srce svoje upravio te svoj duh i dah svoj k sebi povukao, sva tijela zajedno bi izginula i čovjek bi se vratio u prah" (Job 34,14-15 VB).

Treće, Bog je osobno biće. Riječ „osobno" u ovom kontekstu ne opisuje osobnost (npr. smiješno, društveno itd.); već znači da „ima svrhu". Bog je svrhovito biće koje ima volju, stvara i usmjerava događaje koji mu odgovaraju. Prorok Izaija je napisao: „Sjetite se prijašnjih stvari, onih odvajkada: jer ja sam Bog i drugoga nema; Bog, i nitko mi sličan nije; koji od početka objavljujem kraj, i od davnina ono što se još nije zbilo, govoreći: 'Moj će se naum ostvariti i izvršit ću sve što mi je volja'" (Izaija 46,9-10 VB).

Četvrto, Bog je trojedino biće. Ova je istina otajstvo, ali čitavo Pismo govori o toj činjenici. Biblija jasno artikulira da postoji samo jedan Bog: „Čuj, Izraele! GOSPOD je Bog naš, GOSPOD je jedan" (Ponovljeni zakon 6,4). Ali Biblija također izjavljuje da postoji množina u vezi Boga. Prije nego što je Isus uzašao na nebo, zapovjedio je svojim učenicima: „Idite, dakle, i učinite učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga" (Matej 28,19). Zapazite jedninu „ime" u stihu; ne kaže „imenima", što bi značilo tri boga. Postoji jedno ime koje pripada trima osobama koje čine Božanstvo.

Biblija na različitim mjestima jasno naziva Oca Bogom, Isusa Bogom i Duha Svetog Bogom. Na primjer, činjenica da Isus posjeduje samo-egzistenciju i prvi je uzrok svega navodi se u prvim Ivanovim stihovima: „Sve po njoj postade i bez nje ne postade ništa što je postalo. U njoj bijaše život…" (Ivan 1,3-4). Biblija također kaže da je Isus neophodno biće: „I on je prije svega i sve u njemu postoji" (Kološanima 1,17).

Peto, Bog je ljubavno biće. Na isti način na koji može postojati mnogo toga, ali samo jedno može biti egzistencija, ljudi i ostala živa bića mogu posjedovati i doživjeti ljubav, ali samo jedno može biti ljubav. Prva Ivanova 4,8 daje jednostavnu ontološku izjavu: „Bog je ljubav."

Što je Bog? Bog je jedini koji može reći: „Ja sam koji jesam." Bog je čista egzistencija, samo-postojeći izvor svega drugoga što posjeduje postojanje. On je jedino neophodno biće, svrhovit/osoban i posjeduje ujedno jedinstvo i raznolikost.

Bog je također ljubav. On vas poziva da ga tražite i otkrijete ljubav koju ima za vas u svojoj Riječi i u životu svoga Sina Isusa Krista, onoga koji je umro za vaše grijehe i stvorio put da živite s Njime za čitavu vječnost.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Bog?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries