settings icon
share icon
Pitanje

Što čini Duh Sveti?

Odgovor


Biblija je sasvim jasna da je Duh Sveti aktivan u našem svijetu. Knjiga Djela, koja se ponekad predstavlja pod duljim naslovom „Djela apostolska“, mogla bi se jednako točno nazvati „Djela Duha Svetoga preko apostola“. Nakon apostolskog doba, došlo je do nekih promjena – primjerice, Duh ne nadahnjuje daljnje Pismo – ali On nastavlja obavljati svoje djelo u svijetu.

Prvo, Duh Sveti čini mnogo toga u životima vjernika. On je pomagač vjernicima (Ivan 14,26). On prebiva u vjernicima i zapečaćuje ih do dana otkupljenja – to ukazuje da je prisutnost Duha Svetoga u vjerniku nepovratna. On čuva i jamči spasenje onih u kojima prebiva (Efežanima 1,13; 4,30). Duh Sveti pomaže vjernicima u molitvi (Judina 1,20) i „po volji Božjoj posreduje za svete“ (Rimljanima 8,26-27).

Duh Sveti preporađa i obnavlja vjernika (Titu 3,5). U trenutku spasenja, Duh krsti vjernika u Tijelo Kristovo (Rimljanima 6,3). Vjernici primaju novo rođenje snagom Duha (Ivan 3,5-8). Duh tješi vjernike zajedništvom i radošću dok prolaze kroz neprijateljski nastrojen svijet (1. Solunjanima 1,6; 2. Korinćanima 13,14). Duh u svojoj silnoj moći ispunjava vjernike „svakom radošću i mirom“ dok vjeruju Gospodinu, uzrokujući da vjernici „obiluju nadom“ (Rimljanima 15,13).

Posvećenje je još jedno djelo Duha Svetoga u životu vjernika. Duh se suprotstavlja željama tijela i vodi vjernika u pravednost (Galaćanima 5,16-18). Djela tijela postaju manje očita, a plod Duha postaje očitiji (Galaćanima 5,19-26). Vjernicima je zapovjeđeno da se „ispunjavaju Duhom“ (Efežanima 5,18), što znači da se moraju prepustiti potpunoj kontroli Duha.

Duh Sveti je i darivatelj. „Raznovrsni su darovi, ali isti Duh“ (1. Korinćanima 12,4). Duhovne darove koje vjernici posjeduju daje Duh Sveti kako odredi u svojoj mudrosti (11. stih).

Duh Sveti djeluje i među nevjernicima. Isus je obećao da će poslati Duha Svetoga da „ukori svijet zbog grijeha, i zbog pravednosti, i zbog osude“ (Ivan 16,8). Duh svjedoči o Kristu (Ivan 15,26), upućujući ljude na Gospodina. Trenutno, Duh Sveti također zadržava grijeh i bori se protiv „tajne bezakonja“ u svijetu. Ovo djelovanje sprječava uspon Antikrista (2. Solunjanima 2,6-10).

Duh Sveti ima još jednu važnu ulogu, a to je da vjernicima daje mudrost kojom možemo razumjeti Boga. „Duh sve istražuje: jest, dubine Božje. Jer tko od ljudi znade što o čovjeku, osim duha ljudskoga koji je u njemu? Tako i ono Božje nitko ne zna, osim Duha Božjega“ (1. Korinćanima 2,10-11). Budući da je vjernicima dan predivan dar Božjeg Duha koji se nastanjuje u nama, možemo razumjeti Božje misli, kako se otkriva u Svetom pismu. Duh nam pomaže razumjeti. To je mudrost od Boga, a ne od čovjeka. Nikakva količina ljudskog znanja ne može zamijeniti učenje Duha Svetoga (1. Korinćanima 2,12-13).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što čini Duh Sveti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries