settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Biblija nepogrešiva? Što je biblijska nepogrešivost?

Odgovor


Riječ nepogrešiva znači „nesposobna za pogrešku". Ako je nešto nepogrešivo, to nikada nije pogrešno i stoga je apsolutno pouzdano. Slično tome, riječ čista, koja se također primjenjuje na Pismo, znači „bez greške". Jednostavno rečeno, Biblija nikada ne griješi.

Biblija tvrdi da je nepogrešiva u 2. Petrovoj 1,19: „I tako imamo još čvršću proročku riječ." Petar nastavlja s opisom kako je nastalo Sveto pismo: „Ponajprije znajte ovo: nijedno se proroštvo Pisma ne može tumačiti svojevoljno, jer nikada proroštvo ne bȋ čovječjom voljom doneseno, nego ga nošeni Duhom Svetim izgovoriše sveti Božji ljudi" (2. Petrova 1,20-21 VB).

Također, nepogrešivost vidimo obuhvaćenu u 2. Timoteju 3,16–17,: „Svako je Pismo od Boga nadahnuto" i ima učinak stvaranja Božjih slugu da budu „potpuni, opremljeni za svako dobro djelo". Činjenica da je Bog „nadahnuo" Pisma uvjerava da je Biblija nepogrešiva, jer Bog ne može nadahnuti pogrešku. Činjenica da Biblija oprema Božje sluge „potpuno" za služenje pokazuje da nas uvodi u istinu, a ne u pogrešku.

Ako je Bog nepogrešiv, tada će biti i Njegova Riječ. Doktrina nepogrešivosti Svetoga pisma temelji se na razumijevanju Božjeg savršenog karaktera. Božja Riječ je „savršen Zakon Gospodnji — dušu krijepi" (Psalam 19,7) jer je sam Bog savršen. Teološki, Bog je usko povezan sa svojom Riječju; Gospodin Isus se naziva „Riječ" (Ivan 1,14).

Valja napomenuti da se doktrina nepogrešivosti odnosi samo na izvorna izvješća. Pogrešni prijevodi, tiskarske pogreške i pogreške u pisanju očite su ljudske pogreške i uglavnom ih se lako uočava. Međutim, ono što su biblijski pisci izvorno napisali bilo je potpuno bez grešaka ili propusta, budući da je Duh nadzirao njihov zadatak. Bog je istinit i potpuno pouzdan (Ivan 14,6; 17,3), kao i Njegova Riječ (Ivan 17,17).

Biblija tvrdi da je potpuno (a ne djelomično) savršena u Psalmu 12,6, Psalmu 19,7, Izrekama 30,5 i na mnogim drugim mjestima. Cijela je istinita i zapravo nas sudi (umjesto obrnuto): „Jer živa je riječ Božja, i djelotvorna, i oštrija od svakoga dvosjekloga mača; i prodire do razdiobe i duše i duha, i zglobova i moždine, te prosuđuje misli i nakane srca" (Hebrejima 4,12 VB).

Biblija je jedini objektivni izvor svega što nam je Bog dao o sebi i svom planu za čovječanstvo. Kao Božja nepogrešiva Riječ, Biblija je nepogrešiva, autoritativna, pouzdana i dostatna da zadovolji naše potrebe.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Biblija nepogrešiva? Što je biblijska nepogrešivost?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries