settings icon
share icon
Pitanje

Što je starozavjetna teologija?

Odgovor


Starozavjetna teologija je proučavanje onoga što je Bog otkrio o sebi u Starom zavjetu. Sustav starozavjetne teologije uzima različite istine koje nas starozavjetne knjige podučavaju o Bogu i prikazuje ih na organizirani način. Božja objava o sebi počinje u Postanku 1,1: „U početku stvori Bog nebo i zemlju." Pretpostavka Boga i Njegovog stvaralačkog djela nešto je što svi vjernici prihvaćaju vjerom i što se naglašava kroz Bibliju od Postanka do Otkrivenja.

Starozavjetna teologija bogata je i korisna studija onoga što je Bog objavio u Starom zavjetu o sebi, svom karakteru, atributima itd. Stari zavjet fokusira se prvenstveno na Božji odnos sa Židovima, počevši od Njegova poziva Abrahama u Postanku 12. Izabrao je Izrael i sklopio savez s njima u svrhu prenošenja svoje poruke svijetu i u konačnici dovođenja Mesije da nas spasi od našeg grijeha. Kroz svoj odnos sa Židovima, Bog je blagoslovio cijeli svijet (Postanak 12,3). Starozavjetna kronika prikazuje Božju progresivnu objavu sebe, posebno svom izabranom narodu, ali i onima iz poganske baštine, kako bismo mogli saznati tko je On i Njegov plan u svijetu. U samo srce Staroga zavjeta utkana je ideja saveza između Boga i čovjeka: prvi je sklopljen s Adamom, a drugi s Noom, Abrahamom, izraelskim narodom i Davidom.

Starozavjetna teologija osnova je našeg razumijevanja Boga i Njegovih svrha u svijetu. Sjeme nauka o zamjenskom pomirenju, spasenju, izabranju, svetosti, milosrđu, sudu i oproštenju nalazi se u Starom zavjetu. Studija starozavjetne teologije uključuje pogled na samu teologiju, antropologiju i eshatologiju, između ostalih ključnih tema.

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što je starozavjetna teologija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries